[ X ]
Important14 Mai 2017 09:00

TOP-10 potențiali candidați la Primăria capitalei

Deoarece în ultimul timp tot mai des se vorbește despre posibile alegeri anticipate ale Primarului capitalei (fie ca urmare a demiterii lui Dorin Chirtoacă prin referendum, fie ca urmare a demisiei acestuia, fie ca urmare a unei eventuale arestări și eliberări ulterioare din funcție), TRIBUNA a decis să elaboreze un clasament convențional al potențialilor pretendenți la Primăria capitalei.

1). Ion Ceban, liderul fracțiunii PSRM în CMC

Este cel mai de temut oponent al lui Dorin Chirtoacă în acest moment. E extrem de activ, cunoaște bine situația din municipiu, se implică în soluționarea diferitor probleme cu care se confruntă capitala și are în spate o formațiune politică puternică – PSRM, care nu o dată a demonstrat că e în stare de surprize politice de proporții.

2). Andrei Năstase, liderul PDA

Dacă Andrei Năstase ar candida, cu siguranță ar fi cel mai reprezentativ candidat pe segmentul de centru-dreapta. Or, putem presupune că el va fi un candidat comun al PDA, PAS și PLDM, aceste partide fiind într-o strânsă colaborare în ultimul timp. Cu atât mai mult că PDA a susținut-o pe Maia Sandu, liderul PAS, la funcția de Președinte al RM și ar fi logic să presupunem că, dacă ar avea loc alegeri anticipate ale Primarului capitalei, PAS îi va răspunde cu aceeași monedă. Mai ales că Andrei Năstase s-a retras din cursa prezidenţială în condiţiile în care se afla la egalitate „de procente” cu Maia Sandu, iar şansele sale în turul doi păreau mai reale decât ale Maiei Sandu, prin posibila atragere şi a electoratului pro-Moldova.

3). Alexandru Tănase, ex-Președintele CC

Deși Alexandru Tănase spune că nu are nici un plan legat de politică, faptul că de acum încolo nu va mai fi nici judecător, nici Președinte al Curții Constituționale îi determină pe unii să ia în calcul și candidatura sa în eventualitatea unor alegeri anticipate ale Primarului capitalei. Șansele sale depind direct de modul în care va reuși să convingă alegătorii de independența sa politică.

4). Marian Lupu, ex-liderul PDM

În alegerile prezidențiale din 2016 (din care s-a retras pe ultima sută de metri a campaniei electorale), Marian Lupu și echipa sa au dovedit o remarcabilă capacitate de organizare rapidă și eficientă. Iar aceasta înseamnă că, dacă s-ar implica în eventualele alegeri anticipate ale Primarului capitalei, ar putea furniza unele surprize. Cu atât mai mult că aceste alegeri ar fi și o posibilitate ca fostul lider al PDM să revină în marea politică.

5). Ilian Cașu, vicepreședintele PN

Este destul de cunoscut alegătorilor din municipiul Chișinău, inclusiv și grație faptului că a candidat anterior la funcția de Primar, dar și grație faptului că e un activ consilier municipal. În plus, are în spate o formațiune puternică – PN, ceea ce sporește șansele sale în alegeri.

6). Valeriu Munteanu, ministrul Mediului

Cu siguranță, liberalii nu vor neglija un eventual scrutin anticipat în capitală, iar cea mai bună candidatură pe care o poate înainta acest partid, în opinia unor cunoscători ai fenomenului politic, este Valeriu Munteanu. Tânăr, energic, cu o bună imagine și cu o capacitate de lucru apreciabilă, el poate fi și o șansă de relansare a acestui partid.

7). Ruslan Codreanu, liderul fracțiunii PPEM în CMC

Este unul dintre cei mai activi consilieri municipali și a crescut mult din punct de vedere politic în ultimii doi ani. În eventualitatea alegerilor anticipate ale Primarului capitalei, ar fi o bună soluție pentru PPEM.

8). Inna Șupac, liderul fracțiunii parlamentare a PCRM

Pe fonul scindărilor prin care a trecut PCRM în ultima perioadă, Inna Șupac a ieșit în evidență, dovedind că are multe din calitățile caracteristice politicienilor de succes. Se descurcă de minune cu funcția de Președinte al fracțiunii parlamentare a PCRM, iar eventualele alegeri anticipate ale Primarului capitalei ar fi un pas politic înainte pentru ea.

9). Marcel Darie, liderul FSM

A candidat anterior la Primăria capitali, iar mai nou a devenit lider de partid și proprietar de televiziune. Toate acestea demonstrează că are planuri de viitor mari și, cu siguranță, nu va scăpa ocazia să-și încerce din nou puterile în cadrul unui scrutin anticipat în capitală.

10). Victor Chironda, activist civic

Este unul din cei mai cunoscuți activiști civici și a avut mai multe inițiative ce au vizat Primăria capitalei, inclusiv s-a implicat și a încercat să mobilizeze societatea civilă pentru organizarea unui referendum de demitere a Primarului capitalei. Dacă s-ar implica în eventualele alegeri anticipate din capitală, nu e exclus să furnizeze unele surprize.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online