[ X ]
Important14 Mai 2017 13:00

Omul Săptămânii - Peter Michalko, noul Ambasador al UE la Chişinău

În această săptămână, Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, a anunţat că actualul Ambasador al Slovaciei în Grecia, Peter Michalko va deveni în scurt timp Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. Iar această ştire a fost una din cele mai mediatizate, dat fiind importanţa pe care o are respectiva funcţie pentru Republica Moldova.

Deja la această etapă se poate de spus că misiunea lui Peter Michalko va fi una foarte grea, mult mai grea decât a predecesorilor săi, Kalman Mizsei, Dirk Schuebel şi Pirkka Tapiola. Or, dacă anterior exista o claritate oarecare cine şi ce reprezintă în Republica Moldova şi ce intenţii reale are la capitolul politică externă, acum situaţia e mult mai complicată. Chiar dacă actuala guvernare declară că este una pro-europeană, reticenţa UE în raport cu aceasta se resimte. În plus, este absolut evident decalajul între declaraţiile pro-europene ale puterii şi situaţia reală din ţară.

În calcul trebuie luate şi alegerile parlamentare din 2018, care ar putea complica şi mai mult situaţia ce ţine de relaţiile moldo-comunitare şi viitorul acestora. Iar dacă mai adăugăm că Peter Michalko vine în funcţie într-o perioadă când opţiunea pro-europeană în societatea moldovenească este în descreştere, vedem că efortul pe care va trebui să-l depună ca Ambasador va fi mult mai mare decât al predecesorilor săi.

Nu în ultimul rând contează şi faptul că UE are acum alte preocupări decât perspectivele ţărilor din imediata sa vecinătate, iar toate discuţiile despre noi posibile extinderi ale UE au fost trecute pe linie moartă. Aceasta nu are cum să nu se răsfrângă şi asupra atitudinii UE faţă de ţările din imediata sa vecinătate, inclusiv asupra Moldovei.

Într-un cuvânt, Peter Michalko va avea mult de muncit pentru a face faţă tuturor provocărilor, dar şi mandatului deloc uşor pe care-l va avea în Republica Moldova.

TRIBUNA precizează: Peter Michalko are 45 de ani. S-a născut în oraşul slovac Martin. A absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale a Institutului de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO). A activat în diferite funcţii în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei şi în ambasadele din străinătate. A vizitat Moldova de mai multe ori, este familiarizat cu situaţia din ţară şi cunoaşte mulţi politicieni moldoveni. În anul 2007-2008, a activat în cadrul Misiunii EUBAM, iar în perioada 2008-2009 a fost consilier al Reprezentantului Special al UE pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei. A contribuit la deschiderea Ambasadei Slovaciei la Chişinău. Din anul 2012, Peter Mikhalko este Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Slovaciei în Grecia. Peter Michalko cunoaşte limbile engleză, franceză, greacă, română, rusă şi ucraineană. Este căsătorit şi are o fiică.

foto: www.europalibera.org

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online