[ X ]
Editorial11 Mai 2017 07:00

Va demisiona Premierul Pavel Filip? Trei argumente contra şi două – pro!

Este întrebarea la care tot mai multă lume încearcă să afle răspunsul în contextul preconizatei reorganizări a Guvernului. Şi chiar dacă se pare că nu există motive pentru a presupune o eventuală demisie a Guvernului, acest scenariu nu trebuie neglijat în totalitate.

Care sunt argumentele ce vorbesc în favoarea tezei că Pavel Filip îşi va continua mandatul? Unu – preconizata reformă a Guvernului va afecta mai puţin de 50% din structura lui şi în acest caz nu există necesitatea (prevăzută de legislaţie) ca Guvernul să-şi prezinte demisia. Doi – liderul PDM, Vlad Plahotniuc, dar şi alţi reprezentanţi ai guvernării care au comentat preconizata reformă a Guvernului, nu au spus nimic despre o posibilă demisie a actualului Cabinet de miniştri şi nici în presă nu au apărut careva informaţii (măcar şi neoficiale) că acest lucru s-ar putea întâmpla. Trei – anterior Vlad Plahotniuc declara că Pavel Filip îşi va duce mandatul de Premier la bun sfârşit, avându-se în vedere că mandatului său, în mod normal, ar trebui să expire odată cu următoarele alegeri parlamentare. Aceste trei argumente ne sugerează indirect că Pavel Filip va rămâne în continuare Prim-ministru şi va conduce şi Guvernul reorganizat.

Totodată, sunt minimum două argumente care sugerează că o demisie a Guvernului ar fi, totuşi, posibilă. Unu – potrivit unor informaţii, noul Guvern va fi unul tehnocrat, iar membrii săi nu vor reprezenta partide politice (Pavel Filip este prim-vicepreşedinte al PDM şi va fi greu de crezut că un Guvern e tehnocrat, de vreme ce e condus de un politician de asemenea nivel). Doi – nu trebuie totuşi ignorate cu desăvârşire informaţiile şi declaraţiile anterioare ale unor lideri politici precum că Vlad Plahotniuc şi-ar dori să vină în fruntea Guvernului. Aici nu ar fi o problemă cu mandatul lui Pavel Filip, pentru că, dacă acesta va dori „să fie solidar” cu colegii care şi-au pierdut mandatele şi mai ales dacă va considera că „maurul şi-a făcut treaba – maurul poate să plece”, nimeni şi nimic nu-l va putea opri să demisioneze. Unica problemă în acest caz ar fi că Vlad Plahotniuc e lider politic, iar acest statut al său nu prea se încadrează în conceptul guvernului tehnocrat. Sau poate că Guvernul va fi tehnocrat, dar, totuşi, va fi condus de un politician? Răspunsul la această întrebare nu avem cum să-l cunoaştem. Cel puţin, nu la această etapă.

Toate cele afirmate mai sus dovedesc că, chiar dacă la prima vedere nu există motive pentru a presupune o eventuală demisie de Guvern, totuşi, acest scenariu trebuie luat în calcul. Cu atât mai mult că am intrat pe ultima sută de metri a reorganizării Guvernului, un proces ce durează de mai bine de un an şi care a fost în permanenţă un subiect politic „fierbinte”.

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online