[ X ]
Editorial10 Mai 2017 07:01

„Revoluția” – inevitabilă? Experții au sosit deja la Chișinău!

Nu știu dacă Delegația Comisiei de la Veneția, care, potrivit unor informații, a sosit deja la Chișinău și ar urma să-și dea verdictul pe marginea preconizatei modificări a sistemului electoral, înțelege pe deplin misiunea ce-i revine și urmările pe care le-ar putea avea verdictul ei. De fapt, nu cred că voi greși dacă voi spune că de verdictul Comisiei depinde în mare măsură și stabilitatea din continuare din Republica Moldova.

În momentul în care promotorii proiectelor de modificare a Constituției au declarat că vor purcede la adoptarea preconizatei modificări în lectură finală doar după avizul pozitiv al Comisiei, cercul s-a închis și toată responsabilitatea pentru evoluția situației din continuare a fost plasată pe reprezentanții prestigioasei instituții internaționale. Iar poziția în care a nimerit Comisia de la Veneția nu este deloc de invidiat.

Să admitem că, Comisia va da aviz pozitiv preconizatei modificări a sistemului electoral. Se va resemna opoziția și va accepta această modificare? Cel mai probabil, nu! Protestele vor continua și poate vor avea o amploare mai mare decât până în prezent. În acest caz, o parte din responsabilitate va reveni experților Comisiei de la Veneția, pentru că se va spune că, dacă avizul era altul, și situația poate că ar fi fost alta.

Să admitem că avizul Comisiei de la Veneția va fi unul negativ. Vor renunța promotorii modificării sistemului electoral la intenția lor? Ei spun că da, dar nu există nici o certitudine în acest sens, pentru că e vorba de supraviețuirea lor din punct de vedere politic. Iar dacă nu vor renunța – din nou proteste, din nou tensionări de situație etc. Și iarăși o parte din vină va reveni Comisiei de la Veneția, pentru că, dacă avizul său ar fi fost altul…

Să admitem că avizul Comisiei de la Veneția va fi unul cu dublu sens, care va permite promotorilor modificării sistemului electoral să-l folosească în favoarea sa, iar opoziției – în favoarea sa Se va rezolva problema? Nu! Din contra, baricadele vor deveni și mai înalte, iar confruntarea și mai acerbă. Și din nou vor fi voci care vor spune că o parte din vină o au experții Comisiei de la Veneția, care au dat un aviz atât de confuz.

Toate acestea arată că, Comisia de la Veneția e într-o situație destul de complicată și oricare ar fi poziția sa vizavi de preconizata modificare a sistemului electoral, oricum va fi expusă anumitor riscuri. Întrebarea mea este: Oare înțelege Comisia de la Veneția acest lucru? Și dacă da, cum are de gând să procedeze?

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online