[ X ]
Editorial9 Mai 2017 07:00

Presa spre care se îndreaptă atenția politicienilor din Moldova

Dacă până nu demult presa locală (cea din raioane) nu prea prezenta interes pentru politicienii din Moldova, odată cu schimbarea sistemului electoral, atractivitatea acesteia crește vizibil. Or, partidele din Moldova nu vor mai investii doar în promovarea lor în general prin intermediul presei republicane, ci și în promovarea unor candidați concreți în raioane concrete. Situația e și mai interesantă dacă admitem că la următoarele alegeri vom avea o mulțime de candidați independenți în circumscripții concrete, fiecare dintre care se va considera numai bun pentru funcția de deputat. Majoritatea acestora vor investi într-o măsură oarecare în presa locală, de aceea putem presupune că următoarea campanie va fi mult mai „bănoasă” pentru presa locală decât cele ce au avut loc până în prezent.

Totodată, trebuie să luăm în calcul și posibile schimbări ce ar putea surveni la nivelul presei locale ca urmare a modificării sistemului electoral. Înțelegând că presa locală e puțină comparativ cu necesitățile pe care le vor avea politicienii, mulți ziariști locali, lideri locali, antreprenori locali ar putea lansa noi mijloace de informare în masă la nivel local, pentru a le face cât de cât populare până la următoarele alegeri și a le folosi în campania electorală.

Acestea vor fi investiții justificate și din punct de vedere politic, și financiar. De aceea, nu este exclus că în scurt timp am putea asista la un adevărat boom în presa locală.

De asemenea, trebuie să luăm în calcul anumite mișcări ce vor fi făcute probabil la nivel local și care vor viza redimensionarea pozițiilor în presa regională. Tentația e mare și, probabil, unii lideri locali vor încerca să preia controlul (fie prin cumpărare, fie sub alte forme) asupra presei locale, Or, pe această cale ei se vor asigura nu doar că vor avea o posibilitate eficientă de a se promova pe sine sau pe cineva din echipa sa, ci și că vor lipsi oponenții de acces la respectivul mijloc de informare în masă.

Deci, să fim cu ochii pe presa locală și, în genere, pe orice mișcare ce ar avea tangență cu această. Căci, anume pe acest segment se va da o luptă grea pentru noi zone de influență în lumina noilor realități politice.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Loading ... Loading ...