[ X ]
Important9 Mai 2017 06:30

(INTERVIU) Liubovi Cibotaru: „Viorel Cibotaru își face datoria oricând și oriunde cu același zel”

TRIBUNA continuă proiectul în cadrul căruia publicăm interviuri cu soțiile politicienilor din Moldova. De data aceasta vă propunem un interviu cu Liubovi Cibotaru, soția liderului Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, care ne-a vorbit despre soțul ei, inclusiv cum s-a schimbat acesta de când activează în politică, cum le afectează politicul viața de familie și până unde crede că va ajunge Viorel Cibotaru în cariera sa politică.

T: Ce s-a schimbat la Viorel Cibotaru de când a devenit lider de partid?

L.C.: Nu s-a schimbat nimic. Viorel Cibotaru își face datoria oricând și oriunde cu același zel. Poate că s-au schimbat circumstanțele. S-au schimbat prioritățile. În rest – nu s-a schimbat nimic. Dar, am devenit mai triști.

T: Dacă ar fi să faceţi o comparaţie dintre perioadele când era profesor universitar, lider de ONG, analist politic, ministru al Apărării şi acum, când avea mai mult timp liber?

L.C.: Eu nu înțeleg ce înseamnă „timp liber”. Pentru mine, pentru soțul meu, pentru familia noastră nu există timp liber. Este timp în afara serviciului, dar nu este liber. Ne place să călătorim, să mergem la mănăstiri, dar și atunci vorbim mult despre toate.

cibotaru2

T: Unii politicieni spun că activitatea liderilor de opoziţie presupune şi un anumit pericol. Dvs. ce părere aveţi?

L.C.: Desigur, întotdeauna există un pericol. Nu știu ce au în vedere ceilalți lideri ai opoziției, eu consider că pericolul nostru este de a nu reuși să-ți vezi împlinite speranțele, de a nu reuși să faci ceea ce ți-ai propus. Adevăratul pericol a fost în timpul războiului de pe Nistru, al cărui participant a fost și soțul meu.

T: S-au completat rândurile prietenilor Dvs. de familie cu politicieni de când soţul Dvs. e lider de partid?

L.C.: În lista noastră de prieteni întotdeauna au fost și politicieni. În general, prietenia nu are culoare politică. Pe parcursul vieții apar și dispar oameni, care, nici pe departe, nu pot fi numiți prieteni. Și totuși, un caz care ne-a întristat a avut loc. S-a întâmplat ca, atunci când l-am contactat pe unul din prietenii noștri ca să discutăm o problemă, el a răspuns „că nu are mandat să vorbească cu politicieni din opoziție”, el fiind demnitar într-un minister. Ne-a legat o viață, ne-a dezlegat o clipă…

cibotaru1

T: În ce măsură politica a devenit temă de discuţie în familia Dvs.?

L.C.: Da, politica este temă de discuție în familia noastră. Eu nu pretind că mă pricep în politică, dar, pur și simplu, sunt o bună și fidelă ascultătoare. Soțul meu are încredere în mine.

T: Ştim că fiica Dvs. locuieşte în SUA. Ce părere are ea despre implicarea tatălui ei în politică?

L.C.: Surcica nu sare departe de trunchi. Fiica noastră e la curent cu tot ce se întâmplă în țară, în familie, se bucură pentru reușitele noastre, se întristează atunci când ne întristăm și noi. A plâns zile în șir când a aflat de rezultatele prezidențialelor de la noi.

T: Aţi putea numi trei calităţi pozitive ale soţului Dvs.?

L.C.: Numai trei?! El este plin de calități. Este bun, iertător, cumsecade, dar și foarte încăpăținat.

T: În ce măsură vă implicaţi în alegerea ţinutelor sale vestimentare?

L.C.: Mă implic în măsura bunului simț și a posibilităților financiare.

cibotaru3

T: Ce efecte negative credeţi că are politica asupra vieţii de familie?

L.C.: Efectele negative sunt comune cu cele pe care le resimte și țara. O politică greșită are consecințe nefaste asupra tuturor. Noi nu suntem o excepție în acest sens.

T: Până unde credeţi că va ajunge în politică soţul Dvs.?

L.C.: În general, observăm că sunt oameni care ajung sus în piramida politică, dar sunt blamați și urâți de popor. Eu nu îi doresc o astfel de ascensiune. Este important, însă, să faci ceva de real folos oamenilor și țării. Ne-ar plăcea să-i vedem pe oamenii din jurul nostru fericiți. Asta ar constitui vârful piramidei politice.

Anastasia Borta

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online