[ X ]
Important9 Mai 2017 14:15

(INTERVIU) Ina Sârbu: „Personal, mi-aș fi dorit ca Sergiu să se fi regăsit într-un alt domeniu”

TRIBUNA continuă proiectul în cadrul căruia sunt publicate interviuri cu soții de politicieni. De data aceasta vă propunem un interviu cu Ina Sârbu, soția deputatului Sergiu Sârbu, vicepreședinte al PDM. Ea a vorbit despre trei amprente pe care le-a lăsat politica asupra vieții sale de familie, cum este Sergiu Sârbu ca soț, cât de des lasă treburile politice în favoarea vieții de familie etc.

T.: Sergiu Sârbu e unul dintre cei mai cunoscuți politicieni din RM. E greu sau e ușor să trăiești lângă un politician de nivelul lui?

I.S.: Eu personal chiar mi-aș fi dorit ca Sergiu să se fi regăsit într-un alt domeniu, decât cel politic, cum ar fi sectorul privat și când zic privat am în vedere ca și jurist sau avocat.

T.: Ce loc ocupă în viața lui Sergiu Sârbu familia? Nu sunteți geloasă pe politică, care îi fură o bună parte din timpul ce l-ar putea acorda familiei?

I.S.: Politica îi fură mai mult de 98% din timpul său, dar, indiferent de asta, el găsește timp și pentru noi. Ca să nu fiu geloasă, am decis să mă ocup cu ceea ce îmi place și mie, iar seara, când ne întâlnim, ne povestim ceea ce am făcut în timpul zilei. El se ocupă de politică, iar eu de gesturi de caritate, de medicină, în acest mod nu sunt geloasă și încerc să nu simt lipsa lui acasă. Eu stimez lucrul soțului meu, chiar dacă uneori mai face gafe la televiziuni sau în politică, eu îl susțin mereu. De multe ori, atunci când lucrez în Parlament și când știu că trebuie să iasă soțul meu la tribună să vorbească, eu mă duc și stau în spate acolo și sincer transpir de câteva ori. Aștept să se termine cu bine discursul și întrebările care i sunt puse.

T.: Cum e Sergiu Sârbu în afara politicii? Are capacitatea de a lăsa treburile de serviciu dincolo de pragul casei, atunci când îl trece?

I.S.: Nu! Din păcate, sunt cazuri când este sunat și în afara orelor de lucru și trebuie să plece. Dar ne-am înțeles cu el că, atunci când vine acasă, la TV noi nu ne uităm la politică și nu pomenim nimic legat de acest domeniu. Dar, oricum, el nu lasă politica – cu ea intră în casă, cu ea se culcă și cu ea pleacă dis de dimineață.

T.: În ce măsură acceptă să fie consultat de soție Sergiu Sârbu atunci când trebuie să ia anumite decizii ce țin de politică?

I.S.: De fiecare dată se consultă, eu sunt singurul om (împreună cu mama lui, evident), care-i suntem alături, indiferent de situație. Eu mereu am să-i spun un sfat care să nu-l afecteze, să îl încurajeze și să-l ajute. Eu știu că el își iubește meseria, chiar dacă mie nu-mi place acest domeniu. Ca să nu apară conflicte de interese, dar pe soțul meu îl consider unul dintre cei mai buni politicieni ai Republicii Moldova.

11412329_1002763783097635_2088756268563213814_n

T.: Se zice că în spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică. Vă considerați acea femeie puternică?

I.S.: Eu mă gândesc și cred că oamenii au observat că, de când am apărut eu în viața lui Sergiu, el s-a schimbat mult și lucrurile vorbesc de la sine. Începând de la garderobă și terminând cu metoda în care își prezintă proiectele de lege de la tribună. Nu vreau să mă laud, dar toată lumea vede schimbări.

T.: Numiți trei cele mai vizibile amprente pe care le-a lăsat politica asupra vieții Dvs. de familie?

I.S.: Eram însărcinată în luna a treia cu Amina și la o instituție media a apărut o știre foarte frumoasă că politicianul Sergiu Sârbu va deveni tătic de fetiță. Țin minte că, chiar era prima dată când copilul s-a mișcat în burtă, când am văzut acest reportaj făcut foarte profesionist nu am putut să nu trec cu vederea comentariile.  Unele dintre ele erau atât de dureroase că, după ce l-am citit, am stat cu iminența de avort din cauza stresului pe care l-am trăit. Mie nu-mi venea să cred că un om, un ex-coleg de al lui Sergiu din PCRM, a scris niște cuvinte atât de dureroase despre mine și copilul meu și chiar cuvinte indecente. Aceasta a fost pentru mine cea mai mare amprentă pe care a lăsat-o politica asupra mea și a familiei mele.

Au mai fost cazuri atunci când au apărut în presă materiale cu casa noastră de lux care de fapt este un apartament construit așa normal aș putea spune. Oamenii nu înțeleg uneori corect, neștiind adevărul. Din cauza că suntem foarte mediatizați, mereu văzuți, suntem persoane publice cu toate că eu asta extrem de tare urăsc. Toate acestea cel mai frecvent lasă amprentă mai mult negativă decât pozitivă. Mă influențează mult comentariile negative în special când acestea se răsfrâng asupra copilului meu. Îmi vine greu să realizez că trăiesc într-o lume atât de rea, pentru că eu mă ocup de gesturi de caritate pentru copii și pentru mine orice ajutor reprezintă un zâmbet, este o bucurie. Însă oamenii din domeniul politic îmi atacă cu comentarii negative copilul meu, oameni nu pot să divizeze politica de copiii acestora sau de viața personală.

Am avut și un caz când cineva a atins prin comentarii iarăși un subiect legat de tăticul meu, care a decedat acum un an și jumătate, dar care a lăsat în urma sa o afacere pentru care și-a dat viața și asta pentru a-mi da șansa mie la un viitor mai bun. Dar un nesimțit, mi-a scris într-un comentariu pe facebook, la o poză cu mine și copilul meu, unde mă întreba cum îmi merge business-ul, făcând referire, iarăși la Sergiu și politică. Prin acel comentariu a atins lucruri foarte sensibile și importante pentru mine.

14470519_1195448293875021_3938495391255337720_n

T.: Familia Dvs. are prieteni politicieni? În ce măsură permiteți politicului să intre în viața Dvs. privată?

I.S.: Nu avem politicieni prieteni ai familiei. Avem mai mulți prieteni apropiaţi. Noi toți cumătrii comunicăm, ne vedem, sunt oameni de încredere, o companie care îi oferă energie pozitivă și forțe lui Sergiu. Prietenii noștri ne sunt alături mereu atât în clipele grele, dar și în cele ușoare. Prieteni din politică nu avem – sunt colegi doar.

T.: Dvs., personal, ați avut o anumită experiență de lucru în Parlament. V-ați dori ca la un moment dat să vă schimbați cu locurile, adică Dvs. să faceți politică, iar Sergiu să fie bărbatul puternic din spatele Dvs.?

I.S.: Nu! Categoric nu m-aș implica în politică! Eu nu neg ceea ce fac în Parlament îmi place, este o experiență interesantă, ceva nou pentru mine, esențial este că îmi place ceea ce fac, dar chiar nu mi-aș dori să fiu în locul lui Sergiu să activez în politică pentru că este foarte complicat și greu. Oamenii cred că este ceva cool să fii deputat sau să fii persoană publică, însă de fapt este foarte greu și complicat.

Anastasia Borta

Notă: Republicat din data de 02.05.2017.

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online