[ X ]
Important9 Mai 2017 16:15

(INTERVIU) Diana Darie: „Marcel Darie a venit în politică nu pentru scopuri meschine”

TRIBUNA continuă proiectul în cadrul căruia publicăm interviuri cu soţii de politicieni. De data aceasta, vă propunem un interviu cu Diana Darie, soția liderului Partidului „Frontul Salvării Moldovei”, Marcel Darie. Ea ne-a vorbit despre calitățile soțului său, cum a reacționat când acesta a decis să se implice prima dată în politică, dar și cum este în general soțul ei în afara orelor de serviciu.

T.: Cum ați reacționat atunci când soțul Dvs. a decis prima dată să se implice în politică, candidând la funcția de Primar al capitalei?

D.D.: Ideea soțului meu de a se implica în politică nu a fost un moft. Consider că majoritatea politicienilor onești, care vin pe eșchierul politic, doresc o schimbare atât pentru țară, cât și pentru viitorul copiilor lor. Nu pot să spun că am fost foarte încântată de o astfel de decizie. Probabil că mulți cunosc că a fi politician nu este ușor cum ar părea la prima vedere. Asta înseamnă să acorzi prea mult timp problemelor din societate și să neglijezi, uneori, familia. Cu toate acestea, îl susțin pe soțul meu și sunt fericită că poate să schimbe ceva pentru viitorul acestei țări.

Atunci când a decis să candideze la funcția de Primar general, a făcut acest pas deoarece capitala avea nevoie de o schimbare (de fapt mai are nevoie și acum, chiar mai mult), de un edil care știe ce este bine pentru locuitorii urbei și care să întreprindă acțiuni pentru dezvoltarea orașului la standardele europene.

T.: L-ați susținut în decizia sa de a ajunge lider de partid? Dacă da, atunci de ce?

D.D.: Întotdeauna îmi susțin soțul în deciziile pe care le ia, mai ales cele care vizează societatea. În situația în care se află țara noastră, cred că se merită acest sacrificiu. A fi lider de partid nu este un lux, dimpotrivă. Asta înseamnă să posezi capacități ca să asculți problemele oamenilor, zi de zi, și, cel mai important, să ai dorința și puterea de a le rezolva. Îmi doresc ca soțul meu să poată schimba lucrurile pentru ca oamenii să trăiască mai bine, iar viitorul copiilor noștri să fie unul mai bun.

T.: Acum, când soțul Dvs. e implicat plenar în politică, s-a schimbat ceva în viața Dvs. de familie?

D.D.: Cu siguranță că viața unui om se schimbă odată ce accede în politică. Mai puțin timp petrecut în familie și mai multe ore prin ședințe, întâlniri cu cetățenii din diferite colțuri ale țării, probleme și decizii care nu necesită amânare. M-am obișnuit deja ca soțul meu să ajungă foarte târziu acasă. Sunt însă conștientă că în tot acest interval de timp a încercat să schimbe ceva pentru binele țării și asta mă bucură că într-un timp poate nu prea îndepărtat, vom simți cu toții o schimbare spre bine.

T.: În genere, cum e Marcel Darie în afara politicii?

D.D.: În afara politicii, Marcel Darie este un soț și un tată foarte iubitor și grijuliu. De regulă, timpul liber de care dispune îl petrece împreună cu familia. Mergem cu copiii la distracții. Nu uităm însă nici de noi doi, astfel încât ne facem timp pentru a participa la diferite activități culturale și mondene.

10696289_858169720912977_1597463913317605665_n

T.: Unele soții de politicieni își doresc ca soții lor să ajungă „cât mai sus”, altele, din contra, ca să plece cât mai repede din politică. Dvs. din ce categorie faceți parte?

D.D.: Politica este apreciată de unii și criticată de alții. Știu că soțul meu dispune de abilități pentru a deveni un politician feroce, care poate să aducă schimbarea și să apere interesele cetățenilor țării. Este o figură nouă pe arena politică care știe ce vrea și când e timpul să acționeze. De asta, îmi doresc „să urce cât mai sus”. A venit în politică nu pentru scopuri meschine, dar pentru a schimba viitorul acestui stat. În aceste condiții, eu nu am decât să-l susțin. Nu în zadar se spune: „În spatele unui bărbat puternic, stă întotdeauna o femeie și mai puternică”.

T.: În lume sunt mai multe exemple când soția calcă pe urmele soțului și la un moment dat se implică în politică. Nu vă tentează asemenea perspectivă?

D.D.: Sinceră să fiu, nu sunt încă tentată să acced pe arena politică. Consider că, din moment ce soțul a decis să facă acest pas, eu trebuie să mă retrag și să fac un pas în spate. Avem copii și la vârsta pe care o au, sunt de părere că eu, ca și mamă, voi fi mai utilă dacă voi rămâne alături de ei pentru a-i susține și a-i încuraja atunci când au nevoie.

T.: Ce funcție politică credeți că i s-ar potrivi cel mai bine soțului Dvs.?

D.D.: Știind capacitățile soțului meu, cred că ar face față oricărei funcții în stat. Deja conduce o formațiune politică, ceea ce înseamnă că este un lider. Totuși, din moment ce a aspirat la funcția de Primar general, nu exclud că s-ar descurca de minune în această postură la viitoarele alegeri locale. În Chișinău există multiple probleme, iar pentru rezolvarea lor este nevoie de o mână de fier. Marcel Darie ar fi un edil pe potrivă pentru a stopa ilegalitățile din urbă.

T.: Dacă Marcel Darie ar ajunge la un moment dat politicianul cu cea mai mare putere de decizie în Moldova, care credeți că ar fi trei cele mai importante lucruri pe care le-ar schimba?

D.D.: Moldova are nevoie de schimbarea clasei politice, or acest lucru este inevitabil în situația în care ne aflăm. Ani la rând, la putere s-au perindat zeci de politicieni care au muncit doar în scopuri personale și au uitat de oameni. O singură persoană nu poate schimba prea multe lucruri într-un stat în care corupția este la ea acasă.

Totuși, alături de o echipă puternică și tehnocrată, domeniul justiției și aducerea țării în albia legalității ar fi printre principalele lucruri care nu necesită amânare. Or, cu toții cunoaștem că, în unele cazuri, magistrații acționează la comandă ceea ce distruge încrederea oamenilor în actul justiției.

Un alt domeniu care urmează să fie schimbat este sistemul de pensii și salarii. E jalnic când o persoană, care a muncit zeci de ani la stat, iese la pensie cu câteva sute de lei și trăiește la limita sărăciei. Sau tinerii care studiază ani la rând la facultate pentru a primi un salariu mizer. Statul a venit cu ceva îmbunătățiri la acest capitol, însă nu este de ajuns.

Un alt aspect ține de schimbarea Codului Electoral. Mă refer aici la implementarea votului uninominal. Poate mă repet cu alții care susțin acest sistem, însă la acest capitol chiar văd o schimbare pentru Moldova. Dacă deputații vor fi aleși de popor, atunci și răspunderea acestora în fața alegătorilor va fi mai mare. Doar atunci aleșii poporului vor munci pentru oameni și nu vor mai fi dispuși să migreze dintr-un partid în altul în scopuri personale.

Anastasia Borta

Notă: Republicat din data de 05.05.2017.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online