[ X ]
Editorial8 Mai 2017 17:00

Ultima şansă pe care democraţii o dau liberalilor

Anume astfel poate fi calificată declaraţia de ieri a Premierului Pavel Filip precum că în scurt timp cele patru funcţii de miniştri vacante vor fi suplinite (ministrul Apărării, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor). Or, Premierul a accentuat că numele respectivilor miniştri vor fi coordonate „cu colegii din majoritatea parlamentară”.

Democraţii ar fi putut lesne face afront liberalilor (cărora le revin două din cele patru funcţii de ministru vacante), Premierul înaintând Preşedintelui spre aprobare candidaturile pe care le-ar fi vrut PD şi şeful statului, după decizia din ianuarie 2017 a Curţii Constituţionale, nu ar fi avut spaţiu de manevră şi, dacă nu din prima, cel puţin din a doua tentativă, ar fi aprobat noii miniştri. De asemenea, democraţii ar fi putut lega problema vacanţei acestor funcţii de miniştri cu procesul de reorganizare a Guvernului, unde ei s-ar fi putut lesne descurca şi fără liberali (potrivit unor informaţii, democraţii pot face un Guvern cu grupul parlamentar al popular europenilor, iar potrivit altor informaţii – chiar şi de sine stătător PD poate învesti propriul Guvern). Dar Premierul Filip, din contra, a accentuat că ocuparea funcţiilor vacante de miniştri nu trebuie văzută în corelare cu preconizata reorganizare a Guvernului. Nu cred că şeful Cabinetului de miniştri a făcut pur şi simplu această importantă precizare.

Logica lucrurilor ne spune că, cel mai probabil, până acum PD a mers pe calea avertizărilor în relaţia sa cu PL. Probabil, arestările unor funcţionari de rang înalt de la Primăria capitalei, dar şi a unor factori de decizie din axul guvernamental, promovaţi de PL, au fost anume avertismente pentru ca liberalii să-şi revadă comportamentul în general şi unele poziţii în particular. Iar cele întâmplate au arătat cât de slabe sunt poziţiile PL şi cât de proastă e situaţia în care a nimerit acest partid. Conştientizarea acestor realităţi nu e exclus să fi avut efectul unui duş rece pentru liberali, ei fiind aduşi cu picioarele pe pământ şi puşi în faţa unei triste realităţi, iar aceasta sugerează că PL nu e în situaţia să condiţioneze ceva, ci doar să aleagă dintre două rele răul mai mic. Răul mai mic ar însemna să accepte loviturile primite în ultima perioadă, să se conformeze situaţiei create şi să încerce să păstreze măcar ce a mai rămas din partid, rămânând în coaliţie cu democraţii.  Răul mai mare ar fi plecarea de la guvernare, ceea ce ar însemna distrugerea practic totală a PL, după exemplul PLDM.

De aceea, declaraţia de ieri a Premierului Filip trebuie tratată ca un ultim avertisment dat liberalilor, ca o ultimă şansă ca acest partid să mai salveze măcar ceva din ceea ce a avut anterior. Cu siguranţă, democraţii au prevăzut deja şi planul de rezervă şi, dacă liberalii nu se vor folosi de această ultimă şansă ce le-a fost acordată, cel mai probabil, planul respectiv va fi pus în aplicare. Iar care pot fi posibilele urmări ale acestuia, nu e greu să ne dăm seama. Şi toate acestea vin parcă să confirme teza expusă anterior că alegerea pe care trebuie să o facă liberalii este: Un sfârşit tragic sau o tragedie fără sfârşit?

Dumitru Spătaru

Notă: Republicat din data de 03.05.2017.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online