[ X ]
Important8 Mai 2017 15:00

TOP-10 partide și politicieni care și-au ales greșit partenerii politici

Soarta partidelor, dar și a liderilor politici în parte, depinde inclusiv de alegerea partenerilor politici la o etapă sau alta. E suficient ca un partid sau un politican să facă o singură alegere greșită și aceasta îi poate costa întreaga carieră sau, în cel mai bun caz, le afectează simțitor cariera politică. Clasamentul convențional de mai jos se referă anume la astfel de cazuri înregistrate în politica moldovenească.

1). Alianța PPCD cu PCRM în 2005

Partidul Popular Creștin Democrat din Moldova (PPCD) a fost unul din principialele partide ale țării timp de aproape două decenii, având un electorat stabil (de circa 10%), însă a fost suficient ca această formațiune să încheie un parteneriat neoficial cu oponenții lor ideologici (comuniștii) în 2005, că toată baza sa electorală s-a risipit. Într-un timp record, PPCD a intrat în anonimat politic, aflându-se în această postură și în prezent.

2). Alianța PLDM cu PD în 2015

Cât timp PLDM și PD au făcut parte din aceeași coaliție, având și alți parteneri politici (din 2009 până în 2014), lucrurile au mai mers cum au mers. Însă, a fost suficient ca PLDM și PD să decidă că vor guverna doar împreună, fără alți parteneri politici (guvernul minoritar din 2015) că PLDM a intrat într-o perioadă nefavorabilă din toate punctele de vedere. Către finele anului 2015, din acest partid rămâne practic doar denumirea, rating-ul său căzând sub un procent.

3). Alianța PL cu PD în 2016

Soarta PL, după ce decide să constituie o coaliție de guvernare comună cu PD și cu unii deputați neafiliați la începutul anului 2016, poate fi comparată atât cu soarta PPCD din 2005, cât și cu soarta PLDM din 2015. Într-un timp record, din electoratul stabil de peste 10% al acestui partid rămâne doar circa 1%.

4). Alianța PDA, PN și PSRM în 2015-2016

Această coaliție a trei partide cu viziuni diametral opuse se dovedește a fi un timp destul de eficientă în lupta cu guvernarea. Dar, la un moment dat, ceva nu a mai mers în relația dintre ele și frontul comun creat de aceste formațiuni s-a risipit. PDA și PN au acuzat PSRM de jocuri ascunse cu puterea. Așa sau altfel, dar până la urmă socialiștii au reușit să-și aducă liderul în postura de Președinte, iar PDA și PN au rămas să constate o realitate tristă – că efortul depuse de ele în lupta cu puterea nu a dat rezultatul așteptat.

5). Alianța (neoficială) a PPEM cu PD în 2015

Atunci când a anunțat crearea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă era politicianul cu cel mai înalt rating. Dar informațiile care vorbeau despre faptul că PPEM ar fi un proiect inspirat din umbră de PD, care de multe ori își găseau și confirmarea indirectă, și-au făcut simțit efectul – în doar un an, Iurie Leancă și formațiunea sa au ajuns la cote incredibil de joase în preferințele alegătorilor.

6). Alianța PN cu PSRM în 2016

În ultima perioadă, mai mulți reprezentanți notorii ai „Partidului Nostru” au recunoscut că au greșit atunci când l-au susținut pe liderul PSRM, Igor Dodon în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2016. Aceștia consideră că astfel și-au prejudiciat propriile poziții în lupta cu guvernarea, suspectându-l pe șeful statului că ar avea înțelegeri ascunse cu puterea.

7). Alianța PFD, CDM și MpMDP în 1998

După alegerile parlamentare din 1998, Partidul Forțelor Democratice, Convenția Democrată din Moldova și Mișcarea pentru o Moldovă Democratică și Prosperă au constituit prima coaliție democratică de guvernare din istoria RM. Poate că pentru țară aceasta a și fost bine, dar cert este că partidele respective au plătit scump pasul făcut. În alegerile parlamentare anticipate din 2001 majoritatea celor ce au constituit coaliția de guvernare democratică au rămas în afara Parlamentului, iar în scurt timp două dintre partidele menționate și-au încetat activitatea.

8). Alianța PRCM și PPCD în 1998

Partidul Renașterii și Concilierii din Moldova și Partidul Popular Creștin Democrat au făcut o alianță comună pentru alegerile parlamentare din 1998, la care au aderat și unele partide mai mici. Aceasta s-a numit Convenția Democrată din Moldova. Potrivit unor experți, prin acea alianță, Partidul Renașterii și Concilierii din Moldova, condus de ex-Președintele RM, Mircea Snegur a făcut și primul pas spre dispariția sa ulterioară.

9). Alianța ASDM cu PL și AI în 2003 și 2004

Alianța Social-Democrată din Moldova, condusă de ex-Premierul Dumitru Braghiș, a constituit, în 2003, împreună cu Partidul Liberal și cu Alianța Independenților, un bloc electoral comun – Alianța „Moldova Noastră”. Un an mai târziu, cele trei partide au fuzionat în cadrul unui partid cu aceeași denumire – AMN. Experții consideră că, prin această coaliție, Dumitru Braghiș și partidul său practic s-au lipsit de orice șansă de viitor politic.

10). Alianța PA cu PCRM din 1999 până în 2009

Cândva partid de guvernare în Moldova, Partidul Agrar a început să se apropie de PCRM în 1999, iar în următorul deceniu a devenit practic satelit al acestuia. Către 2009, acest partid, care parazitase timp de un deceniu pe seama PCRM, practic a dispărut din viața politică a țării.

Notă: Republicat din data de 30 aprilie 2017.

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online