[ X ]
Editorial8 Mai 2017 16:00

Cum Parlamentul RM poate fi dizolvat legal în doi timpi și trei mișcări!

Un jurnalist din RM m-a sunat acum două zile pentru „a-mi da o temă pentru un nou editorial”. Omul mi-a spus sincer că el „face știri” și „nu are cum să-și spună opinia în materialele pe care le face”, spre deosebire de mine, care „scriu ce vreau în editorialele mele”. Cele spuse de el mi-au părut interesante și i-am promis să-i public opinia în unul din editorialele mele.

La concret, el mi-a atras atenția asupra faptului că „mulți deputați fug din Parlament, pentru că nu mai vor să fie asociați cu mizeria de acolo”. Iar în calitate de exemple, mi-a dat cazurile deputaților Chiril Lucinschi, Victor Roșca, Liliana Palihovici. „E clar că acest Parlament e o parodie, o batjocură, nu reprezintă voința poporului exprimată în cadrul precedentelor alegeri parlamentare, dar mă miră că nimeni nu abordează la modul profesionist problema dizolvării lui și organizării alegerilor parlamentare anticipate”. Intrigat, l-am întrebat ce are în vedere, nu înainte de a-i aminti că Parlamentul poate fi dizolvat doar în două cazuri: dacă nu reușește învestirea Guvernului (după două tentative eșuate în acest sens) și dacă nu adoptă legi timp de trei luni de zile. A treia posibilitate (nealegerea Președintelui) a dispărut după ce s-a revenit la formula directă de alegere a șefului statului. Sincer, credeam că va invoca argumente de genul: acest Parlament nu reprezintă opțiunea de vot exprimată pe 30 noiembrie 2014, unii partid nu i s-a permis atunci să participe la alegeri, iar ulterior instanțele de judecată i-au dat câștig de cauză, ceea ce e un motiv pentru dizolvarea Parlamentului etc. Dar cele ce mi-a spus el m-au pus pe gânduri.

La concret, jurnalistul respectiv crede că există încă o posibilitate reală de dizolvare a Parlamentului: deputații celor patru partide nemulțumite de situația care este la zi în Parlament (PSRM, PCRM, PLDM și PL) trebuie să-și depună mandatele, iar în paralel aceste partide să se adreseze la CEC cu solicitarea de a anula listele lor de candidați înregistrate pentru precedentele alegeri parlamentare. Fiind anulate aceste liste, ar fi automat anulate și mandatele zecilor de deputați transfugi, care au venit în Parlament pe listele acestor partide, iar ulterior au părăsit aceste fracțiuni. Astfel, în Parlament ar rămânea mai puțin de o cincime din numărul de deputați, acesta ar deveni nefuncțional și ar urma să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

Colegul meu de breaslă admite că „pot fi găsite formule ca deputații transfugi să-și păstreze mandatele, că CEC sau CC pot din nou lua decizii în favoarea anumitei forțe politice etc.”, dar spune că „se merită de încercat”, deoarece „acest exercițiu va fi și un fel de protest și, chiar dacă nu va conduce la alegeri parlamentare anticipate, va scoate la iveală multe lucruri importante, care-i vor ajuta pe oameni să se orienteze corect din punct de vedere politic în timpul apropiat”.

Eu, personal, sincer, nu știu ce să cred. Nu sunt nici politician și nici jurist pentru a mă expune la această temă. Dar, ca jurnalist, mi s-a părut interesantă abordarea, de aceea am și făcut-o publică. Dvs. ce credeți despre această idee?

Dumitru Spătaru

Notă: Republicat din data de 2 mai 2017.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online