[ X ]
Important7 Mai 2017 13:00

Omul Săptămânii - Principele Albert II de Monaco

În această săptămână, Principele Albert II de Monaco a efectuat o vizită în Republica Moldova, care, după cum pe bună dreptate a subliniat Premierul Pavel Filip, este una istorică, ce va oferi un impuls cooperării bilaterale şi va permite identificarea noilor oportunităţi pentru valorificarea pe deplin a potenţialului de colaborare dintre ţara noastră şi Principatul Monaco.

În cadrul vizitei, părţile au semnat Acordul-cadru de cooperare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Alteţei Sale Serenisime Prinţul de Monaco, care exprimă interesul pentru aprofundarea cooperării în toate domeniile de interes reciproc.

De asemenea, pentru promovarea pe viitor a unor proiecte concrete de cooperare moldo-monegasce în domeniul mediului, a fost semnat Memorandumul de Înţelegere între Fundaţia Principelui Albert al II-lea şi Ministerul Mediului al Republicii Moldova. Cu acest prilej, Fundaţia „Principele Albert II de Monaco” a exprimat intenţia examinării posibilităţii de a susţine anumite proiecte de mediu în ţara noastră care ar permite facilitarea funcţionării primului Parc Naţional de pe teritoriul ţării noastre – „Parcul Naţional Orhei”, precum şi elaborarea a 10 planuri de conservare pentru 10 specii de păsări din Zonele Ramsar incluse în Cartea Roşie.

În cadrul vizitei, Albert al II-lea a menţionat că este bucuros să poată ajuta și la restabilirea Grădinii Botanice, care a suferit foarte mult în urma ninsorilor din aprilie curent.

De asemenea, Prim-ministrul Pavel Filip şi Prinţul Albert al II-lea de Monaco au participat la Forumul oamenilor de afaceri Moldova-Monaco, organizat de Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova. Evenimentul a întrunit peste 230 de antreprenori din cele două ţări.

În cadrul vizitei, discuţiile dintre părţi s-au referit şi la cooperarea în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, posibilităţile de intensificare a colaborării în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi agenţiilor specializate, fiind abordat, totodată, subiectul securităţii regionale şi internaţionale.

Principele a mai avut întâlniri cu Președintele Igor Dodon, cu Speakerul Andrian Candu, cu Președintele PDM, Vlad Plahotniuc.

TRIBUNA precizează: Albert al II-lea, Prinț de Monaco, s-a născut pe data de 14 martie 1958. Prințul a urmat liceul Albert I pe care l-a absolvit în 1976. A petrecut un an pregătindu-se de diferite îndatoriri princiare și s-a înscris la colegiul Amherst în Massachusetts în 1977 sub numele Albert Grimaldi, unde a studiat științe politice, economie, muzică și literatură engleză. În 1982, când Albert avea 24 de ani, mama sa, Grace Kelly a murit într-un accident de mașină. Albert a preluat președinția Crucii Roșii Monaco și a fost numit vicepreședinte al Fundației Prințesa Grace de Monaco. Este membru al Comitetului Internațional Olimpic din anul 1985, de asemenea este Președinte al Federației monegasce de natație din anul 1983, al Yacht Clubului de Monaco din anul 1984, al Federației monegasce de atletism din anul 1984, al Comitetului olimpic monegasc din anul 1984 și al Federației monegasce de pentatlon modern din anul 1999. În domeniul militar, a fost numit la 11 noiembrie 1986, colonel al Carabinierilor Prințului și la 18 august anul 1988 – locotenent în rezervă a marinei franceze. Prințul Albert s-a căsătorit cu fosta înotătoare sud africană Charlene Wittstock la 1 iulie, 2011.  La 10 decembrie, 2014, s-au născut gemenii Gabriella Thérèse Marie, Contesă de Carladès, și Jacques Honoré Rainier, Prinț Ereditar de Monaco.

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online