[ X ]
Important1 Mai 2017 16:00

TOP-10 anomalii politice în actualul Parlament

Actualul Parlament, cu siguranță, va intra în istorie prin situațiile stranii, departe de normalitate, ce i-au marcat activitatea până acum. La aceste situații, pe care le-am numit convențional „anomalii politice”, se referă clasamentul de mai jos.

1). Puterea e deținută de partidul care s-a clasat pe locul patru în alegeri

În urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, pe primul loc în preferințele alegătorilor s-a clasat PSRM, pe locul doi – PLDM, pe locul trei – PCRM, pe locul patru – PDM, iar pe locul cinci – PL. Acum, la putere sunt PDM și PL, susținuți de unii deputați neafiliați, dar de facto puterea în stat e deținută de PDM. Este o situație unică nu doar în istoria RM, ci și în plan mondial, când puterea în stat e deținută de partidul ce s-a plasat pe locul patru în preferințele alegătorilor.

2). Două partide au pierdut peste ¾ din deputați

În actualul Parlament PLDM a venit cu 23 de deputați, iar PCRM – cu 21. Ambele aceste partide au pierdut în doar ceva mai mult de doi ani peste ¾ din numărul de deputați, fiind la limita care le permute să aibă fracțiuni parlamentare. O astfel de situație nu a mai fost vreodată în anii de independență ai RM.

3). O fracțiune parlamentară și-a dublat numărul de deputați

Iarăși, un lucru absolut nou pentru parlamentarismul din Republica Moldova este faptul că un partid parlamentar a reușit să-și crească numărul de deputați cu peste 100% în ceva mai mult de doi ani. Este vorba despre PDM, care a venit în Parlament cu 19 deputați, iar acum are 40 de deputați.

4). Actualul Parlament a învestit în funcție trei Guverne în doi ani

Încă un lucru mai puțin obișnuit este faptul că actualul Parlament, fiind la doar jumătatea mandatului său, a reușit să învestească în funcție tei guverne – Gaburici, Streleț și Filip. Există opinia că chiar în acest an Parlamentul va mai învesti în funcție un Guvern.

5). Unii deputați au reușit în doi ani să-și schimbe echipa de trei ori

Pare greu de crezut, dar e adevărat – peste 20 de deputați (mai mult de o cincime din numărul total de deputați) au reușit să-și schimbe echipa parlamentară de trei ori în doar ceva mai mult de doi ani. Este vorba de un grup de 14 deputați, care au ajuns în Parlament pe listele PCRM, apoi au creat Platforma parlamentară social-democrată, apoi au aderat la PDM, dar și despre un grup de deputați care au ajuns în Parlament pe listele PLDM, apoi au creat un grup de deputați neafiliați, iar ulterior au participat la constituirea grupului parlamentar al PPEM.

6). Unii deputați au anunțat că părăsesc fracțiunile parlamentare încă până a ajunge să facă parte din acestea

Și acest lucru straniu s-a întâmplat și nu o dată, iar cel mai relevant exemplu în acest l-a oferit Eugen Bodarev. Acesta urma să vină în Parlament ca membru al fracțiunii PLDM (partid pe listele căruia a candidat la precedentele alegeri parlamentare), dar de cum a devenit clar că va avea mandat de deputat (încă până la validarea acestuia), el a declarat că va adera la grupul parlamentar al PPEM. Și astfel de situații au mai fost și în cazul altor deputați.

7). Unii deputați au renunțat la mandate când nimeni nu se aștepta

Decizii de acest fel, cu un pronunțat caracter de surpriză, au fost o mulțime – începând de la depunerea mandatului de către Vlad Plahotniuc sau Constantin Botnari și terminând cu cele mai noi cazuri de acest fel – cele ale lui Chiril Lucinschi și Victor Roșca.

8). Unii candidați supleanți au refuzat să vină în Parlament

S-ar părea că oricine își dorește să ajungă deputat, mai ales că unii chiar au și candidat pentru funcția respectivă. Dar nu toți acceptă mandatul, atunci când le ajunge rândul. Cazul Loretei Handrabura de la PLDM este doar un exemplu în acest sens, astfel de situații fiind semnalate și în cazul altor candidați.

9). Unii deputați au acceptat mandatele doar pentru o lună

Cele mai bune exemple în acest sens sunt ale lui Alexandru Barbăroșie și Ivan Tomai. Ambii au renunțat la mandatele de deputat pentru funcții importante în administrația publică locală. Dar, dacă nu-ți dorești mandatul de deputat, ce rost are să-l preia-i pentru o singură lună? Fiți de acord că e ceva straniu.

10). Un partid de la guvernare nu are reprezentanți în conducerea Parlamentului

E vorba de PL care a făcut parte și din precedenta coaliție de guvernare, și face parte și din actuala. Dacă Președinția Parlamentului a revenit PDM, funcțiile de vicepreședinți au revenit unui actual reprezentat al PDM și unui reprezentant al PLDM. Situația este cu atât mai stranie cu cât mai există o funcție vacantă de vicespeaker, iar despre dorința PL de a avea un reprezentat în această funcție se vorbește de ceva timp.

Notă: Republicat din data de 23 aprilie 2017.

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online