[ X ]
Important23 Aprilie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova

Iniţiativa Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon de modificare a Codului Electoral prin introducerea sistemului electoral mixt, cu siguranţă a fost evenimentul politic central al săptămînii. Acest eveniment a provocat reacţiile practic a tuturor jucătorilor politici importanţi – fie că aceştia au susţinut, fie că au criticat intenţia şefului statului. Oricum, toate evenimentele şi manifestările politice din această săptămână au „gravitat” în jurul acestei iniţiative.

La concret, Igor Dodon a venit cu următoarele propuneri:  unu – 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar alți 50 – în circumscripţii teritoriale; doi – dintre cei 50 de deputați aleși în circumscripții, jumătate să fie din diaspora și din regiunea transnistreană (aceștia trebuie să reprezinte cel puțin 25% din totalul deputaților în Parlament); trei – votarea deputaților din Transnistria se va face în secțiile de votare deschise în raioanele și localitățile, care se află sub controlul constituțional al Guvernului Republicii Moldova; patru – votul în diaspora să fie asigurat pentru două zile, numărul secțiilor de votare urmează a fi stabilit în conformitate cu datele oficiale prezentate de către instituțiile de stat din țara unde se află cetățenii moldoveni, dar și 5000 de buletine de vot; cinci – pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat să fie un număr minim de semnături – 600; şase – studenții trebuie să obțină dreptul de a vota la locul de studii, în baza unui certificat eliberat de instituția de învățământ; șapte –  reducerea numărului de deputați de la 101 la 71.

Indiferent de soarta pe care o va avea în continuare această iniţiativă, cert este că ea a avut efectul unei bombe politice, care a aruncat pe planul secund restul preocupărilor politicienilor din RM minimum în această săptămână.

TRIBUNA precizează: Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997) și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998). Ulterior, a absolvit Facultatea de Drept în Economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori. După absolvirea instituțiilor de învățămînt, din 1997 pînă în 2001 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. În perioada noiembrie 2001 – mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 – mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei. În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al Economiei și Comerțului a Republicii Moldova. În septembrie 2006, este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului. Din martie 2008 este și prim-vicepremier în Guvernul Republicii Moldova. Din 2009 este deputat în Parlament. Din 2011 este lider al PSRM. Pe data de 13 noiembrie 2014 a fost ales Preşedinte al RM, cu peste 52% din voturile cetăţenilor care au participat la votare.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online