[ X ]
Important21 Aprilie 2017 16:00

OPINIE: Moldova este nodul gordian al regiunii - toate statele riverane Mării Negre au interese aici

Politica externă a statului turc continuă să fie integrată diplomației euroatlantice. Desigur, în ultima vreme, Ankara dezvăluie că practică un joc geopolitic regional propriu, însă acest joc nu depășește o anumită limită. Vizita președintelui Erdogan în Republica Moldova face parte din aplicarea acestui propriu interes de politică externă – un semnal discret că interesul geopolitic turc ține și de o contrabalansare a rolului Federației Ruse în Marea Neagră. Despre aceasta scrie, într-o postare pe blogul personal, jurnalistul Victor Nichituș.

El afirmă că „că linia de confruntare geopolitică trece astăzi prin spațiul dintre Prut și Nistru”.

„Anexarea peninsulei Crimeea, i-a oferit Moscovei un ascendent de putere important, asupra Ucrainei, și nu numai. Da, prin controlul pe care îl deține asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele, Turcia controlează Marea Neagră. Doar că, prin anexarea Crimeei, Rusia își aduce mai aproape țintele strategice. Ținte despre care Putin afirmă că s-ar afla pe teritoriul statelor în care Turcia are mari interese, Bulgaria și România, țări riverane Mării Negre. În toate aceste state, Turcia are investiții solide, însă doar în Moldova există o populație de origine turcă, care a fost susținută mereu de Ankara. Autoritățile turce au confirmat că președintele Erdogan va veni în Republica Moldova pe data de 5 mai, unde va participa la congresul mondial al găgăuzilor care se va desfășura la Comrat”, mai scrie el.

Jurnalistul susține că, „Moldova este nodul gordian al regiunii – toate statele riverane Mării Negre au interese aici”. „Vizita președintelui Erdogan în Republica Moldova urmează modificărilor aduse la Constituția statului turc. Domnul Erdogan vine la Chișinău într-o nouă calitate – cea de pontifex maximus, conducătorul pe viață al statului turc. Atât timp cât consolidarea puterilor președintelui Erdogan duce și la consolidarea rolului pe care Turcia îl joacă la Marea Neagră, în defavoarea Federației Ruse, acest lucru poate fi în beneficiul tuturor statelor riverane Pontului Euxin, deci și Moldovei”, notează sursa citată.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online