[ X ]
Important21 Aprilie 2017 17:00

Expert: Am mari dubii că, Comisia de la Veneţia va susţine unul sau al doilea proiect înaintat de socialişti şi PD

La Comisia de la Veneția ajunge tot. Şi scrisorile opoziţiei încolo ajung, şi proiectele de lege ajung. Nu ştiu dacă sunt selectaţi experţii care vor pregăti raportul. Şi nu există nicio decizie oficială. Aceasta ca să eliminăm speculaţiile care sunt acum în spaţiul public. Despre aceasta a menționat, în cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă”, analistul politic, Alexei Tulbure.

În opinia sa, „este absolut clar şi evident, să nu fi produs socialiştii acest proiect absolut straniu de trecere la sistemul mixt, dar să se fi alăturat partidelor care au semnat cunoscuta declaraţie împotriva proiectului sistemului uninominal, nu ar fi existat nicio şansă ca, Comisia de la Veneţia sau comunitatea internaţională să susţină acest proiect al democraţilor”. „Pentru că este absolut clar că în ţară consens există, numai că acest consens este împotriva schimbării sistemului de vot, nu în favoarea”, a spus el.

Alexei Tulbure susține că dezbaterile publice despre care se vorbeşte, „şi aceasta este a doua condiţie, sunt mai mult o imitare a exerciţiului democratic decât dezbateri veritabile”. „Şi a treia condiţie, ea e formulată: „Nu mai târziu de un an până la alegeri”, trebuie să fie interpretată într-un sens mai larg, adică nu în ajunul alegerilor. Ori, noi acum ne aflăm în ajunul alegerilor. Şi când vine puterea cu ideea schimbării sistemului electoral, dar aceasta e puterea care a venit cu această iniţiativă, este absolut clar că ei încearcă să boţească sistemul politic sub propriile interese. Nicio condiţie din cele înaintate de comunitatea internaţională nu sunt respectate în cazul nostru”, menționează analistul.

El spune că are „mari dubii că, Comisia de la Veneţia va susţine unul sau al doilea proiect înaintat de socialişti şi PD”. „Noi trebuie să nu uităm că recomandările Comisiei de la Veneţia sunt recomandări, nu au un caracter obligatoriu, însă ele sunt atât de importante din punct de vedere politic, că nimeni până acum, în toată istoria de 26 de ani a independenţei Moldovei, nu a îndrăznit să meargă împotriva voinţei acestei comisii sau împotriva voinţei comunităţii internaţionale”, mai notează Alexei Tulbure.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online