[ X ]
Important20 Aprilie 2017 10:00

Declaraţie-bombă a Preşedintelui Dodon! E vorba de sistemul electoral!

Actualul sistem electoral va pleca în istorie. De această părere este Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a participat ieri seara la emisiunea „Moldova în direct”, de la postul public de televiziune „Moldova 1”. Potrivit şefului statului, Codul Electoral va fi modificat, fiind acceptată iniţiativa sa sau cea a Partidului Democrat.

„Sistemul electoral care este acum nu va mai fi. Acest sistem pleacă în istorie. Va fi sistemul propus de mine sau cel propus de Vlad Plahotniuc. Noi am propus ca din numărul total de deputaţi, jumătate să fie aleşi pe liste de partid, iar cealaltă  pe circumscripţii electorale. Aceasta ar permite accederea în Parlament a liderilor de opinii, etnii, regiuni şi de a rezolva anumite lacune. Desigur, nu trebuie să admitem proiectul uninominal”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a menţionat că experienţa alegerilor din Republica Moldova a demonstrat că oamenii nu votează pentru candidaţi independenţi şi că votul uninominal ar fi doar opţiunea democraţilor.

„De ce au venit ei cu această propunere? Pentru că toate partidele care au fost la guvernare în ultimii cinci-şapte ani, conform tuturor sondajelor, nu mai trec în următorul Parlament. PDM se află la limita trecerii în următorul Legislativ şi înţelegând acest lucru, propune schimbarea în uninominal, crezând că astfel va reuşi. Considerăm că nu trebuie schimbat sistemul electoral de vot în funcţie de ambiţiile unui partid politic”, a afirmat preşedintele.

Igor Dodon a mai specificat că iniţiativa lui este o variantă de compromis care şi-a demonstrat eficienţa în mai multe state din lume şi va permite mai multor partide politice să îşi continuie existenţa.

El a spus că se va adresa partenerilor externi în vederea neadmiterii promovării votului uninominal în Republica Moldova, iar în cazul în care proiectul PDM va fi votat, şeful statului va îndemna la boicotarea alegerilor şi la proteste în masă.

Sursa: www.trm.md

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online