[ X ]
Important19 Aprilie 2017 14:00

(INTERVIU) Eugeniu Nichiforciuc: PDM este deschis pentru discuții în privința acestui subiect...

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul democrat, Eugeniu Nichiforciuc a vorbit despre atmosfera în coaliţia majoritară după ce PD a anunţat despre faptul că pledează pentru modificarea sistemului electoral, dar şi după ultimele mişcări din Parlament, avantajele și riscurile sistemului uninominal, ce va face PD dacă nu va găsi consens în coaliția majoritară pentru a schimba sistemul electoral, dar și cum va arăta următorul Parlament, dacă se va reuși schimbarea sistemului electoral.

T.: Dle Nichiforciuc, care a atmosfera în coaliţia majoritară după ce PD a anunţat despre faptul că pledează pentru modificarea sistemului electoral, dar şi după ultimele mişcări din Parlament (majorarea numărului de deputaţi ai fracţiunii PDM, constituirea grupului parlamentar al PPEM)?

E.N.: În coaliţia de guvernare este o atmosferă de lucru, cu dezbateri și consultări asupra diferitor probleme. Suntem diferiți, pentru că fiecare partid are un program de guvernare stabilit, însă din momentul în care am decis că formăm această majoritate, este de la sine înțeles că, dacă opiniile nu coincid, trebuie să discutăm între noi pentru a ajunge la un consens. Acest compromis trebuie să fie găsit, astfel încât să fie în interesul cetățeanului. Și nu este doar cazul modificării sistemului electoral. În general, orice propunere este discutată. PDM a venit cu propunerea de modificare a sistemului electoral din necesitatea de a reforma clasa politică. Ca principalul partid de guvernare am decis să facem acest pas pentru a schimba lucrurile, astfel încât clasa politică să dea dovadă de responsabilitate. Referitor la majorarea numărului de deputați din partea PDM în Parlament – acest lucru demonstrează că partidul devine mai puternic, deci va avea forță suplimentară pentru a realiza noi acțiuni concrete în favoarea cetățenilor. E un lucru bun că politicienii care vor să muncească mai mult pentru țară au ales PDM. Noi avem o echipă puternică, care face eforturi pentru a schimba în bine lucrurile în țară.

T.: Ce avantaje are, în opinia DVS, sistemul uninominal?

E.N.: Sunt avantajați cetățenii pentru că vor avea posibilitatea să trimită în Parlament oameni pe care îi cunosc și în care au încredere. Acest fapt va duce la creșterea gradul de responsabilitate a deputaților, pentru că, dacă nu-și vor îndeplini promisiunile, vor putea fi demiși de către alegătorii.

Dacă analizăm componența actuală a Parlamentului, o să găsim și deputați care au ajuns în Legislativ fără ca cetățenii să cunoască prea multe despre ei. Tocmai de asta vrem să schimbăm sistemul, pentru ca oamenii să cunoască de către cine sunt reprezentați. Și mai este un lucru important: cu votul uninominal, raioanele vor fi reprezentate în Parlament, deci vor avea un cuvânt mai important de spus în politica de la centru. Sistemul uninominal reprezintă un pas pentru modernizarea clasei politice. Acum, pentru unii, e mai simplu să se ascundă după o listă de partid, decât să muncească pentru a demonstra că merită fotoliul în Parlament.

T.: Care credeți că sunt cele mai mari riscuri pe care le implică sistemul uninominal?

E.N.: Riscurile sunt pentru deputați. Cei care au muncit doar pentru interesul propriu sau de partid vor avea mai puține șanse de a accede în Parlament. Și asta pentru că promisiunile pe care le-au făcut ani la rând, și pe care nu le-au îndeplinit, nu vor mai convinge cetățenii. Oamenii s-au săturat să vină politicienii odată la patru ani să le promită o viață mai bună și, în realitate, să nu se întâmple nimic. Cetățenii vor fapte, iar deputații care s-au gândit doar la bunăstarea lor, nu vor mai putea fi convingători. Spun asta pentru că sunt sigur că cetățenii vor lua în calcul și ceea ce s-a făcut în anii dinaintea alegerilor.

T.: Ce va face PD dacă nu va găsi consens în coaliția majoritară pentru a schimba sistemul electoral?

E.N.: Noi ne-am pornit cu această propunere după o analiză atentă și avem încredere în reușita proiectului. Suntem acum la etapa discuțiilor și a consultărilor, atât cu colegii, cât și cu societatea civilă. Și vreau să vă spun că lucrurile merg bine: se face campanie de informare, se fac schimburi de păreri, se vine cu idei pentru îmbunătățirea proiectului. O decizie va fi luată însă numai după ce aceasta propunere va fi analizată din toate punctele de vedere. De aceea nu trebuie să ne grăbim cu concluzii și să așteptăm până când toți se vor expune. PDM este deschis pentru discuții în privința acestui subiect și oricine este interesat poate participa la acest proces. Cert este că o reformă a sistemului electoral este necesară.

T.: Care este compromisul rezonabil la care credeți că se poate de ajuns atunci când se vorbește despre sistemul electoral?

E.N.: Interesul țării și continuarea vectorului european – acestea trebuie să stea la baza unui eventual compromis în privința sistemului electoral. Haideți însă să vedem propunerile alternative, să vedem dacă se depun și alte proiecte de lege privind sistemul electoral și abia apoi putem discuta concret. Până atunci, noi continuăm să promovăm avantajele votului uninominal și să explicăm cetățenilor că această formulă este potrivită pentru Moldova.

T.: Admiteți o reformare a coaliției de guvernare, dacă liberalii nu vor susține sistemul electoral? Spre exemplu, o coaliție PD cu PPEM.

E.N.: Coaliția de guvernare este solidă, iar rezultatele ei din ianuarie 2016 și până azi sunt bune. Ne-am înțeles bine cu partenerii liberali și am încredere că ne vom înțelege în continuare. De asemenea, e bine că PPEM se consolidează, fiindcă noi avem un acord de colaborare în Parlament și credem că ajutorul lor, în special pe subiecte care țin de vectorul european, este util. Stabilitatea rămâne obiectivul central al coaliției de guvernare.

T.: Cum credeți că vă arăta următorul Parlament, dacă se va reuși schimbarea sistemului electoral?

E.N.: Va fi un Parlament responsabil, cu dezbateri sănătoase și mai puțin cu întreceri în declarații politice. Cei care vor ajunge în Legislativ vor trebui să demonstreze mereu, prin acțiuni, că și-au meritat locul în Parlament.

Categoric o să aibă o legătură mai strânsă cu alegătorii, cu raioanele și vor căuta soluții pentru problemele celor pe care-i vor reprezenta. Toți deputații, absolut toți, vor trebui să muncească pentru binele cetățeanului, fiindcă de asta vor fi aleși. Anume faptul că pot fi demiși de cei care i-au ales îi va face pe viitorii deputați să dea dovadă de maturitate politică în activitatea lor.

T.: Cum credeți că vor evolua lucrurile în politica moldovenească în următorii cinci ani?

E.N.: Profețiile politice sunt în genere riscante. Eu pot însă să exprim speranțele mele de mai bine – anume speranța că vom avea o politică mai aproape de cetățeni, un accent mai mare pe colaborare și la centru și în raioane și, în sfârșit, un consens politic privind faptul că viitorul țării trebuie să fie în Uniunea Europeană.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online