[ X ]
Important17 Aprilie 2017 12:00

TOP-5 tentative de modificare a sistemului electoral al RM

PDM a depus la Parlament un proiect de lege ce prevede trecerea la sistemul electoral uninominal. Cu această ocazie, TRIBUNA a realizat un clasament convenţional, ce se referă la cinci cele mai de răsunet tentative întreprinse anterior în vederea modificării sistemului electoral.

1). Modificarea sistemului electoral în aprilie 2013

În timpul crizei politice ce a cuprins Moldova la începutul anului 2013, deputaţii liberal-democraţi, cei democraţi şi unii deputaţi neafiliaţi au votat pentru schimbarea sistemului electoral proporţional în unul mixt. Dar acest sistem nu a fost în vigoare nici o lună, deoarece liberal-democraţii s-au răzgândit şi au votat, împreună cu comuniştii, pentru abrogarea legii respective.

2). Tentativa ASDM întreprinsă în 2002

În 2002, Alianţa Social Democrată din Moldova (ASDM), condusă de ex-Premierul Dumitru Braghiş, a colectat peste 200 mii de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot în vederea organizării unui referendum privind trecerea la sistemul electoral mixt. CEC a dat undă verde organizării acestui referendum, dar majoritatea comunistă din Parlament s-a opus numirii datei acestui plebiscit şi el nu a avut loc.

3). Semnăturile colectate de PLDM

În 2008, PLDM a colectat circa 400 mii de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot pentru introducerea sistemului electoral mixt şi pentru alegerea directă a şefului statului. Însă, după colectarea semnăturilor, PLDM a refuzat să le depună la CEC pe motiv că ar fi deţinut informaţii că puterea pregătea o răfuială cu oamenii ce au semnat în listele PLDM.

4). Propunerile lui Mihai Petrache

Liderul Uniunii Centriste din Moldova, ex-consilierul prezidenţial Mihai Petrache, în Parlamentul 2001-2005, a venit de trei ori cu propuneri de modificare a sistemului electoral. Mihai Petrache a propus trecerea la sistemul electoral mixt, dar toate iniţiativele sale au fost respinse de majoritatea parlamentară comunistă.

5). Propunerile PSD

În perioada anilor 2011-2012, Partidul Social Democrat a venit cu un şir de iniţiative ce prevedeau un mai mare control al cetăţenilor asupra puterii în stat. De rând cu alegerea directă de către cetăţeni a judecătorilor, procurorilor, poliţiştilor de sector etc., social-democraţii propuneau şi constituirea Parlamentului după un model nou care ar fi presupus şi alegerea directă a deputaţilor. Însă, puterea de atunci nu a reacţionat la nici una din propunerile PSD.

 Notă: Republicat din data de 9 aprilie 2017.

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online