[ X ]
Important17 Aprilie 2017 16:00

TOP-10 politicieni pe care-i va avantaja indirect schimbarea sistemului electoral

Preconizata modificare a sistemului electoral îi va avantaja nu doar pe cei ce au venit cu iniţiativa respectivă, ci şi pe unii politicieni, şansele de a ajunge în Parlament ale cărora vor creşte considerabil. TRIBUNA vă propune un clasament convenţional la această temă.

1). Iurie Leancă

Partidul Popular European din Moldova, condus de Iurie Leancă, practic nu are nici o şansă de a ajunge în Parlament şi acest lucru îl ştie oricine pricepe cât de cât în politică. Dar, la adăpostul celor 3% care i-au mai rămas din ratingul de altă dată pe când era cel mai influent politician din Moldova, Iurie Leancă poate încă spera să obţină un mandat de deputat în careva circumscripţie uninominală. Spre exemplu, la Cimişlia, de unde este de baştină.

2). Ilan Şor

Şansele Partidului Şor de sa face parte din viitorul Parlament, cel puţin deocamdată, nu sunt sigure. Dar, dacă va candida în circumscripţia Orhei, actualul Primar al acestui oraş, la ratingul pe care-l are în această localitate, aproape la sigur va obţine un mandat de deputat.

3). Alexandru Oleinic

Deşi este destul de prezent în viaţa politică a ţării, Partidul Popular, condus de Alexandru Oleinic, nu prea a reuşit să se impună în alegeri până în prezent. Dar liderul său ar avea toată şansele să ajungă deputat, candidând într-o circumscripţie uninominală. Spre exemplu, la Soroca, unde se bucură de  o popularitate anume.

4). Vitalia Pavlicenco

Aceeaşi situaţie e şi în cazul Vitaliei Pavlicenco, liderul Partidului Naţional Liberal. Ea e destul de activă şi destul de cunoscută în rândurile electoratului unionist şi, dacă ar candida într-o circumscripţie unde electoratul unionist are o pondere semnificativă, ar avea şanse reale de a reveni în Parlament.

5). Viorel Cibotaru

Actualul lider al PLDM, ex-ministrul Apărării, Viorel Cibotaru e destul de cunoscut în Moldova, inclusiv pentru că şi-a făcut un nume ca analist politic. Şansele ca partidul său să ajungă în Parlament în cadrul actualului sistem electoral sunt minime, dar, dacă sistemul s-ar modifica, cel puţin şansele personale ale lui Viorel Cibotaru ar creşte considerabil.

6). Marcel Darie

Proaspăt intrat în politică, Marcel Darie se manifestă destul de activ, inclusiv pe filiera sportivă şi pe cea civică. Dacă va continua în acelaşi ritm, la sigur va avea o notorietate mult mai mare la viitoarele alegeri, iar aceasta i-ar spori şansele de a obţine un mandat de deputat în cadrul unui sistem electoral ce ar presupune şi existenţa circumscripţiilor uninominale.

7). Valeriu Ghileţchi

Deputatul neafiliat Valeriu Ghileţchi a participat la precedentul scrutin prezidenţial în calitate de candidat independent şi a obţinut un rezultat destul de bun – peste un procent din voturile alegătorilor. Iar aceasta dă motive pentru a presupune că ar putea lesne obţine un mandat de deputat în cadrul unui scrutin parlamentar organizat după un sistem electoral modificat.

8). Anatol Şalaru

Anatol Şalaru este destul de cunoscut electoratului unionist din Republica Moldova. Şi dacă despre şansele partidului constituirea căruia a iniţiat-o deocamdată nu se poate de afirmat nimic în termeni concreţi, atunci în cazul lui personal se poate de spus, cu anumită doză de aproximaţie, că ar putea face parte din noul Parlament, dacă ar candida în careva circumscripţie uninominală.

9). Inna Popenco

Medicul de la Orhei, chiar dacă a fost exclusă din cursa electorală pentru funcţia de Preşedinte al RM, a reuşit să-şi facă un nume la nivel de ţară, iar aceasta automat o transformă în candidat cu şanse reale la un mandat de deputat, dacă se schimbă sistemul electoral.

10). Nicolae Juravschi

Deputatul neafiliat, Nicolae Juravschi, Preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, este unul din puţinii campioni olimpici pe care-i are Republica Moldova. Are un nume sonor în lumea sportului şi o bună imagine la nivelul întregii ţări, ceea ce l-ar avantaja evident dacă ar participa la alegeri în careva circumscripţie.

 Notă: Republicat din data de 19 martie 2017.

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online