[ X ]
Editorial17 Aprilie 2017 17:00

O mie de deputaţi în Moldova

Discuţiile privind introducerea sistemului uninominal în Moldova au aprins rău de tot imaginaţia unor cetăţeni, care se văd deja în fotoliile moi din Parlament şi apărând în fiecare seară la televizor pentru a le povesti oamenilor ce trebuie să facă pentru a trăi bine. M-am convins de acest lucru în urma discuţiilor cu mai mulţi oameni din satele Moldovei, inclusiv cu unii aleşi locali. Vă voi reda doar una din aceste discuţii, care de fapt ilustrează o situaţie de ordin general.

Mă cunosc de mai mulţi ani cu un lider agricol de la nord, care e şi un fel de politician – e activist al unui partid considerat cu pondere şi mai e şi consilier raional. În aceste zile, ne-am văzut din nou, el fiind în trecere prin Chişinău. Evident, l-am întrebat despre situaţia din agricultură, ce a semănat, ce crede că va recolta, câţi bani mizează să obţină la finalul sezonului. Şi dacă anterior discuta cu plăcere la aceste teme, acum mi-a răspuns în doi peri la întrebările mele, după care mi-a făcut din ochi şi mi-a spus enigmatic: „Am eu acum chestii mai importante”. L-am întrebat ce are în vedere şi răspunsul lui m-a surprins: „Vreau să ajung deputat, acum cu votul uninominal cred că am mari şanse şi cred că în următorul Parlament voi, jurnaliştii, o să scrieţi şi despre mine”. Următoarea mea întrebare a fost: „Dar de ce crezi că ai şanse să ajungi în Parlament?”, şi el mi-a răspuns sincer: „Sunt un om respectat, asigur cu o bucată de pâine multă lume, oamenii au văzut deja ce pot face pentru ei şi, dacă voi candida, sigur mă vor vota, ca să fac bine la toată ţara”. Nu m-am putut abţine şi i-am spus: „Pe tine te cunoaşte lumea din satul tău şi poate din unu-două sate vecine, dar în baza sistemului uninominal va fi câte un deputat de la fiecare raion, maximum în unele raioane să fie doi”. La care el mi-a spus: „Asta e şi problema şi politicienii ar trebui să se gândească bine ce fac cu sistemul electoral. Deja dacă oamenilor să li se dea voie să aibă deputaţii lor, aleşi de ei, trebuie ca fiecare primărie să aibă un deputat ca în Găgăuzia. Avem vreo 900 de primării, la cele din oraşele mari le dăm mai mulţi deputaţi şi ajungem maximum la o mie. Dar facem un Parlament în care să nu trebuiască să stai de dimineaţă până seara şi deputaţii să primească bani. Nu ne trebuie bani, nu trebuie să dăm la deputaţi spaţiu locativ – fiecare trăieşte la casa lui şi se întreţine cum poate, iar o dată în lună ne adunăm, discutăm problemele care s-au adunat, votăm şi ne căutăm iar de treburile noastre. Iată aşa Parlament ar fi al poporului şi noi ne gândim să venim cu aşa propuneri. O mie de deputaţi pentru Moldova nu e straşnic, dacă nu le dai salariu, nu cheltui bani cu întreţinerea lor, nu le dai imunitate, pensie mare etc.”, a concluzionat el.

Ceea ce m-a mirat e că ideea cu un deputat de la fiecare sat am ai auzit-o şi de la alţi oameni de la ţară. Deci, aşteptările unor oameni de la posibila schimbare a sistemului electoral cresc şi ar fi foarte bine ca de pe acum să li se explice ce e posibil şi ce nu. Căci, în caz contrar….

Dumitru Spătaru

Notă: Republicat din data de 09 aprilie 2017.

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online