[ X ]
Editorial17 Aprilie 2017 07:00

Liberalii - între ciocan şi nicovală. Soluţii posibile.

Partidul Liberal (PL) e în cea mai delicată situaţie din toată istoria sa şi în aceste zile va trebui să ia o decizie extrem de importantă, de care practic va depinde viitorul său. Prin poziţia ocupată faţă de două dintre cele mai importante chestiuni politice ale momentului (preconizata modificare a sistemului electoral şi preconizata reorganizare a Guvernului) liberalii s-au pus singuri pe ei în ungher, iar toate acţiunile politice din ultimul timp ce vizează această formaţiune, inclusiv faptul că a fost părăsită de unii deputaţi, nefiind excluse şi alte plecări (cel puţin asta spune ex-liberalul Anatol Şalaru), se poate de intuit că sunt o consecinţă directă a poziţiei menţionate.

La concret, liberalii sunt împotriva trecerii la sistemul electoral uninominal (aşa cum propun partenerii lor politici din acest moment – democraţii), dar şi condiţionează reforma administraţiei publice centrale prin sincronizarea acesteia cu reforma administraţiei publice locale. Astfel de poziţii nu prea convin democraţilor ca să nu spunem că nu le convin deloc. De aceea, democraţii au fost într-un fel impuşi să caute soluţii de alternativă, iar în ultimul timp se aud tot mai multe presupuneri că întărirea fracţiunii parlamentare a PDM, care a ajuns la 40 de deputaţi, precum şi constituirea grupului parlamentar al PPEM (care are deja 10 deputaţi) au fost primii paşi în vederea constituirii unei noi coaliţii de guvernare ce i-ar lăsa pe liberali în afara puterii. La prima etapă această coaliţie ar urma să voteze pentru reorganizarea Guvernului (reducerea numărului de ministere de la 16 până la 9, dar şi reducerea numărului de birouri şi agenţii), iar la a doua etapă – pentru schimbarea sistemului electoral.

Cel puţin deocamdată, PL se face a nu înţelege pericolul real ce planează asupra sa, or excluderea de la guvernare ar fi doar un prim pas spre distrugerea acestui partid. În ultimul timp, se aud tot mai multe informaţii neoficiale că, imediat ce se va clarifica definitiv situaţia privind prezenţa liberalilor la guvernare, acest partid ar urma să treacă printr-un proces similar celui prin care a trecut acum un an şi jumătate PLDM, adică unii fruntaşi ai săi ar putea fi încarceraţi, iar deputaţi, primari, consilieri, activişti locali vor demara o întreagă reprezentaţie cu plecări din partid, acuzaţii şi declaraţii care mai de care. Neoficial, se spune că arestările amintite ar fi fost demult decise, dar deocamdată sunt păstrate pe linia de aşteptare pentru a nu arunca în aer coaliţia de guvernare existentă. Despre plecări, se zice că demult s-ar fi copt, dar iarăşi, cât partidul e la guvernare, mulţi dintre doritorii de a pleca ezită, or în formula actuală PL este încă furnizor de beneficii pentru ei.

Poate că unii liberali înţeleg aceste lucruri, dar nu-şi fac mari griji, deoarece au trecut printr-un proces asemănător în 2014. Dar atunci situaţia era alta – PL avea un electorat stabil şi, în plus, nu era la guvernare. Acum rating-ul PL este extrem de jos, iar partidul, fiind la guvernare, şi-a asumat şi o parte din imaginea negativă a acesteia în societate. Deci, situaţia e total diferită şi, dacă cu anumit efort, în 2014 PL a făcut faţă situaţiei, acum şansele de a ieşi cu faţa curată sunt foarte mici.

Poate liderii PL admit gândul că revenirea în opoziţie le va permite să-şi reabiliteze rating-ul de altă dată şi să-şi recapete imaginea de cândva, dar acest scenariu ar fi fost posibil dacă nu ar fi existat alternative pentru electoratul democratic. Astăzi însă astfel de alternative sunt mai multe (în primul rând PAS şi PDA), ceea ce ne face să privim cu mult scepticism la şansele PL de a se reabilita în opoziţie.

Dat fiind cele afirmate mai sus, este absolut evident că PL trebuie să ia o decizie de principiu: dacă rămâne la guvernare sau trece conştient în opoziţie. Şi într-un caz, şi în altul, PL trebuie să acţioneze cu anticipare, să iasă la rampă, având o campanie media bine gândită, dar şi reacţii pregătite din timp pentru toate posibilele situaţii neplăcute ce pot apărea pe parcurs. Dacă nu va face acest lucru, indiferent de postura în care se va afla în continuare, PL va fi un mare pierdant. Pentru că va transmite un mesaj clar tuturor că nu e un partid ce-şi poate modela soarta politică, ci o formaţiune care se conformează regulilor de joc ce le stabilesc alţii pentru ea. Iar electoratul din RM a demonstrat deja că nu acceptă partidele ce joacă după reguli impuse de alţii.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online