[ X ]
Editorial17 Aprilie 2017 14:00

Ce s-ar întâmpla dacă Vlad Plahotniuc nu ar mai fi în politica moldovenească

Această întrebare mi-a fost adresată mie şi analistului politic Corneliu Ciurea în cadrul unei emisiuni la „Realitatea TV” de către moderatoarea Maria Levcenco. Unele dintre ideile ce au răsunat în cadrul emisiunii respective mi se par destul de interesante şi am decis să continui această temă.

Pentru început, ar trebui însă de menţionat că, ne place acest lucru sau nu, dar Vlad Plahotniuc este astăzi figura centrală a politicii moldoveneşti şi anume el impune în mare parte agenda politică a ţării. Cum a ajuns el în postura respectivă – acesta deja e altă întrebare, dar ea oricum nu anulează realitatea menţionată mai sus. Deci, dat fiind această situaţie, e clar că, dacă Vlad Plahotniuc la un moment dat ar decide să se retragă din politică sau ar fi impus să o facă, aceasta ar avea consecinţe nu doar la nivelul partidului pe care-l conduce, ci şi la nivelul întregii ţări.

Primul posibil efect ar fi dispariţia actualei majorităţi parlamentare. Este absolut evident că această majoritate e ţinută în frâu de Vlad Plahotniuc personal şi doar el are capacitatea de a-i menţine împreună pe mai mult de jumătate din deputaţi. Prin ce mijloace o face – iarăşi e o temă de discuţie aparte, un posibil subiect pentru alt material. Ceea ce ne interesează acum este efectul, iar aceasta e uşor previzibil – dispariţia majorităţii parlamentare.

Al doilea posibil efect ar fi slăbirea poziţiilor pe care le are la moment Partidul Democrat. Fiind constant la putere de la 2009 încoace, acest partid a devenit extrem de atractiv pentru diferiţi profitori politici. La moment, Vlad Plahotniuc este nu doar omul care menţine PD pe un loc de frunte în politica moldovenească şi astfel această formaţiune continuă să fie un punct de atracţie pentru categoria menţionată mai sus, dar are şi pârghii de control, capacitatea de a-i ţine intacte rândurile. Dacă el s-ar retrage la un moment dat din politică, PD ar începe să se dezintegreze rapid (după exemplul PPCD, AMN, PLDM, PCRM etc.) şi în câteva luni din el ar rămâne doar numele.

Al treilea posibil efect ar fi repoziţionarea pe arena politică practic a tuturor formaţiunilor politice active. Astăzi, în marea lor majoritate, partidele politice din Moldova îşi axează strategiile pe lupta cu guvernarea, dar şi pe lupta cu Vlad Plahotniuc personal. Dacă actualul lider al PDM nu ar mai fi în politică, multe din strategiile partidelor politice şi-ar pierde actualitatea şi ar trebui revizuite.

Al patrulea posibil efect ar fi schimbarea polilor lumii politice din Moldova. Este absolut evident că lumea politică nu se va mai împărţi între oligarhi şi antioligarhi, adepţii Preşedintelui şi adepţii guvernării etc. Deseori, această lume politică este modelată artificial de către Vlad Plahotniuc. Dacă el nu ar mai fi în politică, nu e exclus că polarizarea (inevitabilă, de altfel) ar fi un proces firesc şi s-ar produce cu totul pe alte principii.

Al cincilea posibil efect – eliberarea unei nişe politice şi electorale apreciabile pe eşichierul politic autohton. Această nişă se va forma pe centrul eşichierului politic, ocupat actualmente de PD. Acest segment ar rămâne în totalitate neacoperit, ceea ce ar cataliza apariţia de noi forţe politice sau repoziţionarea unora dintre forţele politice existente deja.

Mă voi opri la aceste cinci posibile efecte ce ar putea surveni dacă Vlad Plahotniuc, din anumite motive, nu ar mai fi prezent în politica moldovenească. Cu siguranţă, sunt şi alte efecte şi sunt sigur că atât democraţii, cât şi oponenţii lor ar putea completa această listă reieşind din punctele lor de vedere (poate subiective). Iar aceasta încă o dată subliniază faptul că întrebarea discutată în cadrul emisiunii tv menţionate mai sus merită toată atenţia celor ce se interesează de fenomenul politic din Republica Moldova. Căci, doar căutând răspunsuri la ea, putem vedea esenţa politicului moldovenesc şi ne putem face o impresie clară despre cum pot evolua lucrurile într-un caz sau altul.

Igor Volniţchi

 Notă: Republicat din data de 12 aprilie 2017.

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online