[ X ]
Editorial17 Aprilie 2017 11:00

„Arma secretă” a lui Igor Dodon sau ce-l face pe Preşedinte să fie sigur de reuşita referendumului

Preşedintele Igor Dodon a venit cu iniţiativa organizării unui referendum consultativ în Republica Moldova pe data de 24 septembrie 2017, în cadrul căruia ar urma să fie aflată opinia cetăţenilor pe marginea a patru probleme: reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 71, sporirea împuternicirilor şefului statului de dizolvare a Parlamentului, anularea Legii ce pune pe umerii cetăţenilor întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar şi introducerea în şcoli a obiectului „Istoria Moldovei”. Această iniţiativă a şefului statului a fost dezbătută din mai multe puncte de vedere – politic, economic, social, geopolitic etc., numai nu şi din punct de vedere istoric. Iar dacă ar fi să facem acest lucru, la iveală ar ieşi mai multe detalii care, cel puţin la prima vedere, se pare că-l avantajează pe Igor Dodon.

În cei peste 25 de ani de independenţă, în Republica Moldova au avut loc cinci referendumuri de impact: trei naţionale şi două regionale. Astfel, pe data de 6 martie 1994, cetăţenii au fost chemaţi la referendum pentru a spune dacă-şi doresc sau nu ca Moldova să se dezvolte în continuare ca stat suveran, neutru, să aibă relaţii economice reciproc avantajoase cu toate ţările lumii şi să garanteze drepturile şi libertăţile cetăţeneşti în conformitate cu normele internaţionale în vigoare. Pe data de 23 mai 1999, cetăţenii au fost chemaţi la referendum pentru a-şi expune opinia dacă doresc sau nu transformarea RM în republică prezidenţială. Pe data de 5 septembrie 2010 a avut loc alt referendum, în cadrul căruia oamenilor li s-a propus să-şi expună poziţia vizavi de alegerea directă a Preşedintelui ţării. Cele două referendumuri regionale sunt cel din Transnistria din 2006 şi cel din Găgăuzia din 2014, însă ambele au fost declarate ilegale de către autorităţile de la Chişinău.

Straniu, dar practic toate aceste referendumuri, într-o măsură oarecare îi dau speranţe şefului statului că şi referendumul său va reuşi. Astfel, în cadrul referendumului din 1994 şi a celui din 1999 populaţia a votat aşa cum a fost îndemnată de Preşedinţii RM (în primul caz – Mircea Snegur, iar în al doilea caz – Petru Lucinschi). La referendumul din 1994 au participat circa 75% din alegători, iar 95,4% dintre aceştia au răspuns afirmativ la întrebarea menţionată mai sus. La referendumul din 1999 au participat peste 58% din alegători, iar 64,2% au susţinut ideea republicii prezidenţiale, deşi rezultatul nu a fost validat, deoarece nu s-a întrunit minimul prevăzut de legislaţie la acea vreme de 60% din cetăţenii cu drept de vot. Oricum, putem constata că, în cazul a două importante referendumuri republicane, oamenii au votat aşa cum au fost îndemnaţi de Preşedintele ţării, iar acesta poate fi considerat un moment favorabil pentru Igor Dodon din perspectiva referendumului din 24 septembrie 2017.

Mai mult ca atât, istoria arată că Igor Dodon a fost în tabăra învingătorilor în cazul celui de-al treilea referendum republican – cel din 2010. Atunci, actualul Preşedinte al RM făcea parte din PCRM, care a chemat lumea să boicoteze referendumul iniţiat de guvernare, lucru care s-a şi întâmplat. Rezultatele acelui referendum nu au fost validate dat fiind prezenţa slabă la votare (mai puţin de o treime din numărul total de alegători).

Actualul Preşedinte al RM a fost în tabăra învingătorilor şi în cazul referendumului din Găgăuzia din 2014. El a susţinut acel referendum şi plebiscitul a avut loc, chiar dacă autorităţile de la Chişinău s-au opus.

Unele paralele pot fi făcute şi cu referendumul din Transnistria, dar nu ştiu dacă ar fi relevante în acest context.

Toate aceste momente cu tentă istorică vorbesc în favoarea lui Igor Dodon: fie că oamenii au susţinut poziţiile preşedinţilor RM în cazul unor referendumuri, fie că personal Igor Dodon s-a aflat în tabăra învingătorilor în cazul altor plebiscite. Să vedem dacă Igor Dodon va fi la fel de norocos şi în cazul referendumului din 24 septembrie 2017.

Igor Volniţchi

Notă: Republicat din data de 13 aprilie 2017.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online