[ X ]
Important15 Aprilie 2017 18:00

TOP-10 lucruri care încă mai pot surprinde în politica moldovenească

Politica moldovenească e plină de surprize – unele mai plăcute, altele – mai puţin plăcute. Totodată, în ultimul timp tot mai des se vorbeşte că nimic nu mai poată să surprindă în politică. Pornind de la această constatare, TRIBUNA a încercat să identifice 10 lucruri care, dacă s-ar întâmpla, ar putea surprinde.

1). Dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate

Acum un an despre respectivul scenariu se discuta destul de intens, dar acum nimeni nu mai crede că acest lucru ar fi posibil, dat fiind şi prevederile legislaţiei în vigoare, dar şi situaţia politică concretă care este la moment. De aceea, dacă totuşi s-ar ajunge la o situaţie în care Parlamentul ar fi dizolvat şi ar fi organizate alegeri parlamentare anticipate, multă lume ar rămânea surprinsă.

2). Schimbarea vectorului politicii externe

Actuala guvernare declară cu orice ocazie că procesul de integrare europeană va fi continuat, dar unii analişti politici şi reprezentanţi ai opoziţiei nu exclud că, în anumite condiţii concrete, vectorul politicii externe ar putea fi schimbat. Dacă acest lucru se va întâmpla, va avea efectul unui şoc politic şi geopolitic, dar şi urmările ar fi imprevizibile.

3). Înlocuirea în funcţie a Primului ministru

Reprezentanţii actualei guvernări, inclusiv liderul PDM, Vlad Plahotniuc nu o dată au declarat că Premierul Pavel Filip îşi va duce mandatul până la sfârşit. Totuşi, în contextul preconizatei reorganizări a Guvernului, deseori este invocată şi o posibilă schimbare în funcţie a Primului ministru. Dacă acest scenariu s-ar adeveri, ar avea efectul unei bombe politice.

4). Un front comun al forţelor antioligarhice

Dacă până mai ieri era greu de crezut că forţele de opoziţie pot face front comun, după semnarea „Consensului politic naţional” această perspectivă a devenit mult mai reală. Deocamdată, cele mai importante partide de opoziţie (cu excepţia PSRM) au făcut front comun în sprijinul sistemului electoral proporţional, dar, dacă ar face încă un pas şi ar extinde acest front şi pe alte subiecte politice, cu siguranţă multă lume ar fi surprinsă.

5). Fuziunea principalelor partide democratice

În alegerile prezidenţiale din 2016 trei partide de orientare democratică (PAS, PDA şi PLDM) au reuşit să facă front comun şi să înainteze un candidat unic la funcţia de şef al statului. Totuşi, în pofida unor pronosticuri, ele nu au făcut ulterior careva paşi şi în vederea unei fuziuni. De aceea, dacă acest lucru s-ar întâmpla, mulţi ar rămâne surprinşi.

6). Renunţarea de către PD la ideea de modificare a sistemului electoral

PD promovează insistent ideea trecerii la sistemul electoral uninominal şi a declarat în repetate rânduri că nu va renunţa la ea. Dar, dacă ceva s-ar schimba în strategiile acestui partid şi totuşi ar renunţa la această idee, democraţii i-ar lua pe mulţi pe nepregătite.

7). Autodenunţul mai multor deputaţi

Nu este un secret că mai mulţi deputaţi, fiind şantajabili şi coruptibili, practic au fost impuşi să ia anumite decizii cu impact la nivelul întregii ţări. De aceea, dacă la un moment dat unii dintre ei ar începe să vorbească la această temă, apelând la practica autodenunţului, declaraţiile lor ar putea şoca întreaga societate.

8). Încarcerarea unor actuali miniştri

Este un scenariu despre care se vorbeşte neoficial în ultimul timp. Unii se aşteaptă chiar că astfel de evenimente ar putea avea loc în viitorul apropiat. Oricum, dacă ar fi aşa, pentru restul societăţii respectivele evenimente ar avea efectul unei bombe.

9). Decizia PL de a pleca de la guvernare

La această temă se fac deja diferite presupuneri neoficiale. Unii spun că liberalii, văzând criza de imagine în care se află de când sunt la putere, ar putea decide la un moment dat să iasă de la guvernare, alţii cred că PL va fi constrâns să ia o asemenea decizie. Dar, dacă aceste lucruri se vor întâmpla, la sigur multă lume va fi surprinsă.

10). Crearea unui megapartid de centru de orientare social-democrată

Este un scenariu posibil, discutat de analiştii politici şi nu numai, dar, dacă se va realiza, pentru societate va fi o surpriză politică de proporţii.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Loading ... Loading ...