[ X ]
Important14 Aprilie 2017 15:00

(INTERVIU) Eugenia Ceban: Suntem împotriva votării deciziilor ce se referă la probleme financiare frauduloase

Eugenia Ceban, consilier municipal de Chișinău din partea Partidului Socialiștilor din Moldova, a vorbit, în cadrul unui interviu acordat pentru TRIBUNA, despre cele mai importante proiecte adoptate, cum se va schimba viața locuitorilor capitalei grație acestora, ce proiecte nu va vota categoric fracțiunea PSRM și cum este să lucrezi alături de fiu în același Consiliu.

T.: Doamnă Ceban, vedem că în CMC se dau adevărate bătălii. Se reușește totuși promovarea/adoptarea proiectelor importante pentru Chișinău?

E.C.: Știți era bine dacă întrebarea Dumneavoastră era adresată consilierilor din toate fracțiunile, ca fiecare consilier să-și dea seama că suntem deja la al doilea an de mandat. Într-adevăr cetățenii așteaptă de la noi rezultate pozitive. Oricum problema principală pentru toate fracțiunile, indiferent de apartenența politică sau starea socială, trebuie să rămână factorul uman.

Vrem noi sau nu vrem, în orice situație dificilă pot fi părinții noștri, buneii noștri, etc. Și atunci când se discută, în cadrul ședințelor CMC, despre problemele sociale, încercăm să găsim un numitor comun, ca totuși  acestea să fie soluționate în favoarea cetățenilor. Vreau să vă zic că, chiar și în anul 2016, dar și la începutul anului curent, ceea ce ne-am propus noi, consilierii PSRM, s-a reușit să fie votat în favoarea cetățenilor.

T.: Nemijlocit fracțiunea PSRM, ce proiecte sociale a promovat? Cum se va schimba viața locuitorilor capitalei grație acestora?

E.C.: La începutul primelor ședințe ale CMC în noua componență, noi, consilierii PSRM, ne-am întâlnit cu mari problemele – în sistemul educativ, lipsa surselor financiare, lipsa utilajului tehnologic performant în cantinele școlare, etc. Voi da un exemplu – la primele ședințe  a fost pregătit și pus în discuție  proiectul de decizie privind scoaterea gardurilor  din cimitire. Ne-am revoltat foarte mult, căci vedeți ce se face în toate cimitirele din municipiu. Pentru noi problema menționată a fost foarte dureroasă, fiindcă este una spirituală, de suflet.  Și ar fi trebuit ca cei care au instalat aceste garduri la mormintele rudelor să fie ascultați la o masă  rotundă, proiectul să  fie discutat cu societatea civilă. Am reușit să obținem ca acest proiect de decizie să nu fie votat, pentru ca astăzi rudele să poată merge la mormintele buneilor și străbuneilor.

De asemenea, la capitolul serviciilor funerare, am abrogat decizia CMC privind plata anuală în suma de 120 de lei pentru fiecare mormânt. Am reieșit din  multiplele adresări ale oamenilor către consilieri, fiind invocată lipsa surselor financiare pentru întreținerea fiecărui  mormânt.  De exemplu, dacă cineva aveau în grijă 8 morminte, vă dați seamă ce sumă trebuia să achite anual! Nu era posibil! Am pregătit un proiect de decizie prin care invalizilor de gradul trei (dezabilitate medie) li s-au aprobat și acordat 70 de lei compensație lunară pentru transportul public urban și suburban. Am propus operări de modificări la regulamentul privind achitarea compensațiilor la agentul termic de la 2 000 lei la 2 500 de lei în 2015, în 2016 – de la 2 500 la 3 000 pe persoană și alte modificări. La 11 aprilie 2017 a fost votat în ședința CMC proiectul de decizie și regulamentul privind achitarea cotei părți de apă suplimentare incluse în facturile cetățenilor, achitate din sursele financiare ale cetățenilor și regulamentul privind categoriile și modalitatea de achitare de către acei care primesc pensie, salariu de 3 mii lei (o persoană). Astfel, începând cu luna aprilie, cetățenii municipiului Chișinău care au un venit de 3 mii lei de persoană, nu vor mai achita din sursele proprii pierderile de apă, cuburile suplimentare incluse în facturi. Ei vor achita apa folosită conform indicatorilor contoarelor din apartamente. Cetățenii care au depus deja pachetul de documente pentru a primi compensație la agentul termic în anul 2017 automat vor fi incluși în liste și la compensația pentru cuburile suplimentare incluse în facturi. Totodată, am mărit numărul pensionarilor beneficiari –  de la 68 de mii la 98 de mii.

T.: De ce totuși consilierii municipali nu găsesc numitor comun asupra proiectelor cu adevărat importante pentru locuitori?

E.C.: Atunci când sunt incluse  în ordinea de zi a CMC proiecte de decizii în defavoarea cetățenilor, fracțiunea PSRM niciodată nu votează, pentru că trebuie să fie în primul rând luat în calcul interesul cetățenilor. Suntem împotriva votării deciziilor ce se referă la probleme financiare frauduloase (parcări, drumuri, construcții neautorizate, defrișarea arborilor, chestiuni funciare).

T.: Categoric ce proiecte nu va vota fracțiunea PSRM?

E.C.: Categoric nu vom vota decizia cu parcările, căci este un proiect fraudulos. Firma cu care Primarul general al capitalei a încheiat contractul nici nu există pe adresa indicată în contract. Au fost delegați reprezentanți peste hotare pentru verificarea circumstanțelor incluse în contract. Însă agentul economic nu este real.

T.: Cum vedeți Dvs. rezolvarea problemei parcărilor din oraș?

E.C.: Problema în cauză trebuie discutată cu societatea civilă, cu agenții economici, cu municipalitatea la cel mai înalt nivel, deoarece marea majoritate a cetățenilor,  a agenților economici  vor avea numai de suferit în urma implementării acestui proiect.

T.: Când va fi votat bugetul municipal în lectură finală?

E.C.: Fracțiunea Partidului Socialiștilor din CMC încă din luna august a anului trecut solicită prezentarea bugetului atât în scris, cât și verbal. Se tergiversează fiindcă executivul nu a pregătit  la timp toate anexele și acest moment îi este convenabil Primarului general, el repartizând prin dispoziția sa unde și cum dorește sursele financiare.

T.: Vrem să vă mai întrebăm cum e să lucrați alături de fiul Dvs.?

E.C.: Pe tot parcursul vieții de familie, am investit în copii. Ceea ce-i reușește lui Ion, mă face să mă simt mândră. Ce ține de activitatea comună în CMC, a fost votul cetățenilor.

T.: Ce nu cunoaște lumea despre Ion Ceban?

E.C.: Pot zice că în orice personalitate și în orice cetățean mai este ceva de descoperit. Loc de mai bine este mereu, iar părerea despre Ion o las în seama cetățenilor.

T.: Ce planuri pe termen mediu aveți?

E.C.: Ne propunem ca să nu se mai întâmple ce se întâmplă acum în municipiul Chișinău, să lucrăm cu consilierii din toate fracțiunile. Ne dorim pace în țară, stabilitate politică, să ne auzim reciproc. Tinerii trebuie susținuți în toate, auziți, salarizați după capacități ca să rămână în țară și să activeze pe pământul buneilor și străbuneilor.

Anastasia Borta

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online