[ X ]
Exclusiv11 Aprilie 2017 10:00

Analist: Este puțin probabil că PCRM, PLDM, PAS, PDA şi PN vor reuşi să oprească intenția PD

Cinci mari partide (PCRM, PLDM, PAS, PDA şi PN) au semnat un document comun în susținerea sistemului electoral proporțional cu denumirea „Consens politic național” pe care Partidul Democrat vrea să-l înlocuiască cu un sistem electoral uninominal. TRIBUNA a solicitat opinia analistului politic, Anatol Țăranu la această temă.

El a subliniat că este puțin probabil că semnarea documentului respectiv de către PCRM, PLDM, PAS, PDA şi PN va opri intenția PD.

„Eu cred că unica posibilitate ca acest proces să fie oprit este organizarea unei manifestații, o reacție activă a societății pe ansamblu, însă o asemenea reacție este puțin probabilă, fiindcă sistemul electoral ca atare nu poate fi determinat atât de simplu chiar și cu un asemenea gest din partea societății”, a precizat Anatol Ţăranu.

De asemenea, el a adăugat că „este ceva normal ca unele partide să recurgă la asemenea acțiuni”. „Este evident că partide de diferire orientări politice să acționeze astfel, pentru că, în caz de schimbare a sistemului în unul uninominal, la viitoarele alegeri parlamentare partidele respective vor avea mai puține șanse, iar în condiţiile sistemului electoral proporțional vor avea șanse mai mari. De aceea se opun acestei inițiative din partea Partidului Democrat”, a concluzionat el.

Anastasia Borta

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online