[ X ]
Important9 Aprilie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Tudor Copaci, Directorul general al ANRE

Fostul director al Agenţiei Proprietăţii Publice, Tudor Copaci, a fost votat de Parlament în funcţia de Director general al ANRE. Decizia a fost luată la propunerea Speakerului Andrian Candu.

Candidatura lui Tudor Copaci a fost selectată în urma unui concurs organizat de Comisia economie, buget şi finanţe a Parlamentului, la care au participat 12 persoane. Tudor Copaci va deţine funcţia respectivă în următorii şase ani.

ANRE este instituţia care permanent nimereşte în vizorul opiniei publice, dat fiind deciziile pe care le ia privind preţurile la unele mărfuri, dar şi unele tarife. De aceea, lui Tudor Copaci îi revine o misiune deloc uşoară, or de fiecare dată el va trebui să ofere justificările de rigoare pe marginea deciziilor adoptate, dar şi să facă faţă deselor critici în adresa instituţiei şi protestelor ce au loc frecvent împotriva deciziilor sale.

Până acum, nici unui conducător al ANRE nu i-a fost uşor în funcţia respectivă. Rămâne să vedem în ce măsură va face faţă lucrurilor noul Director general al instituţiei.

TRIBUNA precizează: Tudor Copaci s-a născut pe 14 iunie 1971. În perioada 1988-1993, a studiat la facultatea de fizică de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), ulterior, în perioada 1998-2001 – la facultatea de finanțe (Bănci și Burse de Valori) la Academia de Studii Economice (ASEM). Primul job al lui Tudor Copaci a fost în calitate de expert financiar/consultant în proiecte USAID, activând în această funcție în perioada 1994-2001. Ulterior, în perioada august 2002 – februarie 2004, a fost analist financiar la Raiffeisen Investment AG. El a fost şi consultant financiar al Guvernului RM în procesul de privatizare a companiilor de distribuție a energiei electrice (S.A „RED Nord” SA, „RED Nord – Vest”) și a unor companii vinicole. Din martie 2004 până în septembrie 2005, a activat în calitate de Director financiar la „Doina Vin” SRL, ulterior, în perioada septembrie 2005 – martie 2008, a fost Director executiv la Unitatea de Implementare a Grantului Acordat de Guvernul Japoniei. În aprilie 2008, este numit viceministru la Ministerul Economiei și Comerțului al RM, funcție deținută până în iulie 2009. În iulie 2009, este numit Director general la Agenția Agroindustrială „Moldova-Vin”, funcție deținută până în decembrie 2009. Din decembrie 2009 până în iunie 2013 este Director general la Agenția Proprietăți Publice, iar din iunie 2013 până în august 2015 – viceministru la Ministerului Economiei. Totodată, din decembrie 2015 până în ianuarie 2016 este Director la I.S. „Combinatul Poligrafic din Chișinău”. Ulterior, din ianuarie până în septembrie 2016 este Secretar General al Guvernului, iar din septembrie 2016, până a ajunge la ANRE, a fost director la Agenția Proprietăți Publice. Tudor Copaci este căsătorit și are trei copii. Cunoaște limba română, rusă și engleză.

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online