[ X ]
Important8 Aprilie 2017 10:00

(INTERVIU) Lilian Carp: Muncim și așteptăm schimbul de generații

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul liberal, Lilian Carp a vorbit despre câte din ideile cu care a venit în Parlament a reuşit să le realizeze, ce rol joacă politicienii din noua generaţie în Parlament, schimbarea sistemului electoral, dar și ce şanse sunt ca PL să fie parte a viitorului Parlament.

T.: Dle Carp, aţi ajuns la jumătatea mandatului Dvs. de deputat. Câte din ideile cu care aţi venit în Parlament aţi reuşit să le realizaţi?

L.C.: Au fost mai multe idei, dar trei dintre cele mai importante îmi sunt aproape și de suflet. La compartimentul educație, prin amendament am reușit majorarea normei alimentare pentru copii în instituțiile preșcolare cu 4 lei pentru anul 2017 și cu încă 4 lei pentru anul 2018, conform asigurării date de Guvern.

La capitolul istorie, împreună cu membrii Comisiei parlamentare din care fac parte (Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media), am avut mai multe acțiuni care au avut ca scop aplicarea noilor amendamente din Codul Penal, pentru tragerea la răspundere a celor care intervin în monumentele arheologice și arhitecturale, iar la inițiativa mea Comisia a desfășurat o ședință la Orheiul Vechi, pentru a evalua situația la acest complex istoric.

Și ultimul capitol, dar nu și cel din urmă – sportul. Am modificat Legea cu privire la interzicerea modificării statutului terenurilor sportive, care nu va mai permite să demolăm stadioane sau terenuri de joacă pentru copii, ca să construim în locul lor blocuri sau centre comerciale. Și tot la capitolul sport, în prezent suntem pe ultima sută de metri cu proiectul de modificare a Legii sportului la capitolul sponsorizări.

T.: Sunteţi un politician din noua generaţie. Aţi putea să ne spuneţi ce rol joacă politicienii din noua generaţie în Parlament?

L.C.: Cei din noua generație suntem prea puțini ca să decidem radical politica din Republica Moldova. Dar muncim și așteptăm schimbul de generații.

T.: În genere, pe cât de întemeiată vi se pare afirmaţia că e nevoie de un schimb de generaţii în politica moldovenească?

L.C.: Dacă luăm în calcul faptul că majoritatea celor din actuala clasă politică vin încă din perioada sovietică, schimbul de generații este practic vital pentru Republica Moldova. Asta ar aduce oameni cu viziuni noi, care ar da un nou impuls RM. Totodată, din noua generație de politicieni trebuie să facă parte oameni profesioniști și cu experiență în domeniile în care activează.

T.: Mihai Ghimpu, liderul PL, vorbea recent despre unele elemente de reformă a partidului în cadrul următorului Congres. Aţi putea deschide parantezele la această temă?

L.C.: Orice partid trece prin reformare la o anumită etapă, iar PL nu este o excepție.

T.: Dvs. aţi activat anterior şi în cadrul Primăriei capitalei. Unde V-aţi simţit mai util: la Primărie sau în Parlament?

L.C.: La Primărie a fost o funcție executivă, în timp ce în Parlament e una legislativă. Sunt două funcții diferite ca activitate. Munca din cadrul Primăriei a fost o experiență care mă ajută în activitatea parlamentară, ca să îmbunătățesc legislația ce ține de activitatea administrației publice locale.

T.: Tot mai mulţi cunoscători ai fenomenului politic vorbesc despre o criză de imagine prin care trece PL. Cum credeţi că poate fi depăşită aceasta?

L.C.: Prin muncă și prin acțiuni, care să ducă la îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor.

T.: PL este împotriva schimbării sistemului electoral. Dar, dacă totuşi acest lucru se va întâmpla, aţi fi tentat să candidaţi într-o circumscripţie uninominală?

L.C.: Personal nu doresc ca acest sistem electoral să fie schimbat. Dacă totuși el va fi modificat, voi lua o decizie să candidez sau nu la momentul respectiv.

T.: Ce şanse sunt ca PL să fie parte a viitorului Parlament şi ce partide, în genere, credeţi că vor accede în Legislativ?

L.C.: Este prematur acum de a face un pronostic ce partide vor accede în Parlament, pentru că mai este mult timp până la viitoarele alegeri – circa doi ani. Plus că depinde și de sistemul electoral după care se vor desfășura alegerile.

T.: Cum vedeţi viitorul Dvs. politic?

L.C.: Timpul le va arăta pe toate, dar nu este exclus că în viitor voi candida pentru o funcție în administrația publică locală.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online