[ X ]
Important2 Aprilie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Pavel Filip, Prim-ministrul Republicii Moldova

Premierul Pavel Filip a avut o săptămână extrem de încărcată, în special pe filiera externă, iar toate acţiunile sale din perioada respectivă pot fi considerate de impact sau de potenţial impact pentru Republica Moldova.

În debutul săptămânii, Prim-ministrul a participat la reuniunea șefilor de guverne ale statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM, din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova. Summit-ul s-a desfăşurat la Kiev, Ucraina. Premierul a participat şi la un Forum de Afaceri organizat la Kiev cu prilejul reuniunii șefilor de guverne ale ţărilor membre GUAM, dar şi a avut întrevederi cu Premierul ucrainean, Vladimir Groisman şi cu Premierul georgian, Giorgi Kvirikashvili.

Tot în această săptămână, Prim-ministrul a avut o discuție telefonică cu Președintele României, Klaus Iohannis. Oficialii au discutat despre parteneriatul moldo-român și posibilitățile de inițiere a colaborării bilaterale pe noi domenii de interes comun.

Ulterior, Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip a efectuat o vizită de lucru în Regatul Belgiei şi în Marele Ducat de Luxemburg. În cadrul vizitei de lucru întreprinse în Marele Ducat de Luxemburg, Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit cu omologul său luxemburghez, Xavier Bettel și cu Președintele Parlamentului luxemburghez, Mars Di Bartolomeo. În cadrul vizitei în Belgia, şeful Executivului s-a întâlnit cu omologul său belgian, Charles Michel şi cu Președintele Senatului Belgiei, Christine Defraigne. Discuțiile s-au axat pe consolidarea dialogului politic și a relațiilor de parteneriat dintre state.

La Bruxelles, Premierul s-a întâlnit şi cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk. Oficialii au vorbit despre priorităţile politicii interne şi externe a Republicii Moldova, progresele înregistrate în implementarea reformelor.

De asemenea, Pavel Filip şi Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă, susținută împreună la Bruxelles, au vorbit despre mai multe proiecte comune, cum ar fi: crearea centrului de reacție la incidentele cibernetice, crearea unui laborator cu privire la securitatea cibernetică etc.

Prim-ministrul s-a întâlnit şi cu Comisarul European pentru comerţ, Cecilia Malmström, dar şi cu alţi oficiali, cu care a discutat relaţiile moldo-comunitare.

Săptămâna a fost încununată de participarea Premierului la cea de-a treia reuniune a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.

TRIBUNA precizează: Pavel Filip s-a născut la data de 10 aprilie 1966 în satul Pănăşeşti, raionul Străşeni. În perioada1983-1990 a făcut studii la Institutul Politehnic din Chişinău, iar în perioada 1991-1996 – la Institutul Internaţional de Management. Din 1991 până în 2008 a activat în cadrul SA „Bucuria” în diferite funcţii, inclusiv în cea de director general al întreprinderii din 2001 pînă în 2008. În perioada 2008-2011 a fost Director general al SA „Tutun-CTC”. În ianuarie 2011 a fost numit în funcţia de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, pe care a exercitat-o până în luna ianuarie a anului 2016. Pe data de 20 ianuarie 2016, componenţa Guvernului şi programul de activitate propuse de Pavel Filip au primit votul de încredere al Parlamentului, astfel el devenind Prim-ministru al RM. Pavel Filip este căsătorit şi are doi copii.

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...