[ X ]
Important1 Aprilie 2017 08:00

(INTERVIU) Nicolae Gârbu: Majoritatea partidelor sunt ale cuiva...

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Nicolae Gârbu, inițiatorul noului partid politic „Voința Poporului”, a vorbit despre principiile pe care se bazează partidul, pe ce parte a eșichierului politic se va plasa, ce planuri are pentru viitor, dar și alte aspecte importante ce țin de activitatea sa și a formațiunii.

T.: Domnule Gârbu, ce v-a determinat să inițiați crearea unui nou partid politic?

N.G.: În prezent, Republica Moldova se confruntă cu un complex de crize interconectate: fiscal-bugetară, economică, socială, politică, morală și de cunoaștere. Presupun că partidele care se află la guvernare nu înțeleg, cu claritate, natura problemelor, cu care ne confruntăm și nu conștientizează că problemele crizei trebuie soluționate în ansamblu. Actuala clasă politică de la guvernare și-a pierdut credibilitatea în fața poporului și nu este în stare să asigure protecția cetățenilor și securitatea statului. Alegerile prezidențiale din 2016 ne-au demonstrat că partidele extraparlamentare de centru-dreapta nu pot și nu sunt suficiente pentru schimbarea relațiilor sociale din țară. Concomitent, deplasându-mă în majoritatea raioanelor din republică, am văzut sate părăsite, oameni disperați, necăjiți, nevoiași și, din discuțiile pe care le-am avut cu ei, am înțeles că pentru a reconstrui societatea din punct de vedere social și economic este nevoie de o nouă clasă politică, prin urmare s-a decis crearea Partidului „Voinţa Poporului”.

T.: Cine a lansat ideea ca noua formațiune politică să fie denumită ,,Voinţa Poporului” și de ce?

N.G.: Această idee îmi aparține în exclusivitate, fiindcă, urmare interpelării adresate la Ministerul Justiției, prin care am solicitat să ni se spună dacă Partidul ,,Voinţa Poporului” este înregistrat, în Registrul partidelor politice, la 5 septembrie 2016, am primit confirmarea că denumirea partidului sus-menționat nu este înregistrată și nu contravine rigorilor legislației. Identificarea denumirii partidului nu este întâmplătoare și are drept scop strategia de a identifica poporul ca subiect al puterii și soluționarea celor mai importante probleme în stat de către popor.

T.: Care sunt principiile ce vor sta la baza noului Dvs. partid?

N.G.: La 5 august 2016, într-o conferință de presă, am declarat că voi crea un nou partid, însă această activitate privind crearea Partidului ,,Voinţa Poporului”, pe care o realizăm, împreună cu Grupul de inițiativă, nu trebuie să se perceapă că fiind un partid al lui Gârbu sau a altei persoane cine n-ar fi ea. Totodată, acesta nu va fi un partid partizan sau o remorcă a actualei guvernări. Cu părere de rău, majoritatea partidelor sunt ale cuiva… sunt niște SRL-uri, care îndeplinesc indicațiile din exterior și satisfac interesele unui grup îngust de oameni răi, în consecință – cetățenii au pierdut încrederea în formațiunile politice și instituțiile publice. Desigur, având practică de viață și experiență juridică, electorală și politică, îmi doresc ca politica ostilității, interesului unipersonal și de partid, lupta pentru pârghiile puterii să fie înlocuită cu principiile de transparență și democrație internă de partid, cu politica pluralismului politic și a dialogului cu societatea civilă. Concomitent, țin să menționez că eu niciodată nu mă voi regăsi într-o formațiune politică în care aceste principii nu vor fi respectate.

T.: Pe ce parte a eșichierului politic vă veți plasa?

N.G.: Analizând situația social-politică, precum și spectrul politic din țară, s-a decis ca Partidul ,,Voinţa Poporului” să se plaseze pe eșichierul de centru-dreapta cu doctrina neo-conservatoristă, iar ca acțiune și comportament, pentru a ieși din criză prin dezvoltare, ne vom plasa pe centru, în așa fel ca să lăsăm loc de dialog pentru a uni pozițiile de stânga și de dreapta și a consolida societatea în vederea eliberării statului de clasă politică coruptă și incompetentă, care stă la baza guvernării antidemocratice, antiumană, iar odată cu restabilirea ordinii de drept să transmitem puterea poporului.

T.: Pe ce segment de electorat veți miza?

N.G.: Contăm pe cetățenii care sunt împotriva haosului economic, social, politic și administrativ din țară, care vor ca guvernarea, la luarea deciziilor importante în stat, să reflecte voința poporului, care împărtășesc principiile democratice de guvernare cu treburile statului și asigurarea bunăstării sociale a cetățenilor.

T.: Când credeți că veți reuși să obțineți înregistrarea partidului?

N.G.: La moment activăm în 23 de unități teritorial-administrative de nivelul doi, iar la Partidul ,,Voinţa Poporului” au aderat peste 3500 de membri. S-au constituit organizații teritoriale de partid în raioanele Ștefan-Vodă și Edineț. Suntem la etapa lucrului tehnic de perfectare a documentelor necesare pentru constituirea Partidului. Sperăm ca, în termen de 2-3 luni, să finalizăm constituirea organizațiilor teritoriale de nivelul doi și să organizăm Congresul de constituire a partidului cu prezentarea documentelor conform Legii privind partidele politice la Ministerul Justiției spre examinare și înregistrare a formațiunii. Nu excludem faptul că actuala guvernare ne va crea, în mod artificial, diverse obstacole pentru atingerea acestui scop.

T.: Care e scopul suprem pe care-l urmăriți în politica moldovenească ?

N.G.: Clasa politică actuală de la guvernare a îmbătrânit, iar acțiunile ei sunt de asupra legii. Pe scena politică trebuie promovată o nouă clasă politică de oameni cinstiți, patrioți și responsabili de actul guvernării și soarta țării, care să asigure ordinea de drept, stabilitatea politică, prosperitatea și calitatea vieții oamenilor.

T.: Ce rezultate credeți că veți avea la următoarele alegeri parlamentare?

N.G.: Totul depinde de mai mulți factori: maturitatea politică a echipei, fidelitatea respectării Statutului și a Programului Politic al Partidului, experiența de a ne organiza și mobiliza, capacitatea de a ne face auziți și a convinge cetățenii că noi putem consolida societatea pentru a soluționa problemele oamenilor privind eliminarea corupției din rândurile guvernanților, crearea noilor locuri de muncă bine plătite, pensii decente, investiții în serviciile sociale fundamentale ce țin de învățământ și sănătate de calitate și asigurarea cu salarii decente pentru specialiștii din aceste ramuri, asigurarea investițiilor străine și a investitorilor autohtoni, precum și protecția cetățenilor.

T.:  Care sunt planurile Dvs. de viitor?

N.G.: În viitorul apropiat planificăm înregistrarea Partidului ,,Voinţa Poporului” la Ministerul Justiției, crearea și consolidarea organizațiilor de partid în unitățile teritorial-administrative de nivelul doi și unu.

Anastasia Borta 

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online