[ X ]
Important26 Martie 2017 09:00

TOP-10 politicieni care pot atrage masele după ei

În Republica Moldova sunt politicieni care au capacitatea de a atrage masele după ei sau, cel puţin, de a le mobiliza, şi au dovedit acest lucru în cadrul diferitor acţiuni cu caracter de masă din ultimii ani. TRIBUNA a realizat un clasament convenţional la această temă.

1). Andrei Năstase, liderul PDA

De fapt, Andrei Năstase este un politician format pe fondalul unor ample proteste împotriva guvernării. Întreg anul 2015, dar şi o bună parte a anului 2016, el a petrecut-o pe baricade, de aceea nici nu e de mirare că e cel mai experimentat la acest capitol (din politicienii activi ai momentului) şi că ştie cum să atragă masele largi după sine, dar şi să gestioneze energia mulţimii.

2). Renato Usatâi, liderul PN

Şi Renato Usatâi poate fi considerat un politician „crescut” în mulţime. Numai că în cazul său nu e vorba doar de proteste, ci şi de acţiuni cu caracter de masă electorale sau chiar cu caracter festiv. Cert este că liderul PN „simte” pulsul mulţimii şi ştie să se plieze pe acesta destul de reuşit.

3). Igor Dodon, Preşedintele RM

De când a devenit Preşedinte, Igor Dodon nu mai este văzut atât de des în mulţime, dar, în perioada cât a fost liderul unui partid de opoziţie (PSRM), o mare parte a timpului său o petrecea anume mobilizând masele la proteste împotriva guvernării. Iar aceasta l-a ajutat mult să pluseze la capitolul notorietate şi rating politic.

4). Mihai Ghimpu, liderul PL

Fiind la guvernare, Mihai Ghimpu nu se mai manifestă ca anterior în cadrul diferitor acţiuni cu caracter de masă. Dar a fost un timp (chiar şi în 2014, şi în 2015), când reuşea să scoată în stradă o mulţime de oameni şi să gestioneze destul de eficient protestele acestora. Acum, chiar dacă nu e prea văzut în mulţime, oricum nimeni nu-i contestă calităţile pe care le are la acest capitol.

5). Vladimir Voronin, liderul PCRM

A fost o perioadă când PCRM era principala formaţiune de opoziţie a ţării (2009-2014) şi această perioadă l-a prezentat pe Vladimir Voronin în cu totul altă lumină decât e acum – un lider în stare să fie la fel de eficient pe baricade ca şi în cabinetele puterii. De fapt aşa şi trebuie să fie un politician veritabil – să se descurce la fel de bine şi la putere, şi în opoziţie.

6). Maia Sandu, liderul PAS

Maia Sandu nu e genul de politician care să iubească acţiunile cu caracter de masă sau, cu atât mai mult, să le organizeze. Totuşi, ea are capacitatea de a mobiliza masele „la distanţă” şi acest lucru s-a văzut îndeosebi în cadrul campaniei electorale a alegerilor prezidenţiale de anul trecut.

7). Vlad Plahotniuc, liderul PDM

Nici Vlad Plahotniuc nu e genul de politician care să iubească să facă băi de mulţime sau să organizeze acţiuni cu caracter de masă. Dar, în schimb, el ştie mai bine ca oricine altul să mobilizeze masele la distanţă şi, când face acest lucru, „amprenta” sa se vede cu ochiul liber.

8). Ion Ceban, liderul fracţiunii socialiştilor în CMC

Şi atunci când era în PCRM, şi în PSRM, Ion Ceban a dovedit că are calităţi remarcabile de lider politic, în stare să atragă masele după el. Desele proteste pe care le organizează în ultima perioadă, împreună cu colegii săi din PSRM, sunt încă o dovadă în acest sens.

9). Sergiu Coropceanu, Secretarul general al PSDM

De ceva timp, Sergiu Coropceanu, ca şi PSDM în general, au dispărut din prim planul vieţii politice. Dar a fost o perioadă (după alegerile parlamentare din 2010) când s-a manifestat destul de activ ca lider al protestelor populaţiei, reuşind să organizeze mai multe acţiuni de acest fel ce au avut un impact anume.

10). Vitalia Pavlicenco, liderul PNL

Nici Vitalia Pavlicenco nu prea se manifestă în ultimul timp, dar anterior ea a organizat mai multe proteste, care ne permit să judecăm despre potenţialul ei de a lucra cu masele şi de a le organiza spre atingerea unor scopuri concrete.

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online