[ X ]
Important26 Martie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Sorin Grindeanu, Prim-ministrul României

În această săptămână a avut loc şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova. Cu această ocazie, Premierul României, Sorin Grindeanu a scos în evidenţă atitudinea şi poziţia pe care o are sau îşi doreşte să o aibă România în raport cu RM.

El a declarat că acțiunea României va avea dublu rol – de stabilizare a Republicii Moldova, de consolidare a cadrelor instituționale și democratice, dar și de ancorare politico-strategică în spațiul european.

Premierul român a precizat că discuțiile avute cu omologul de la Chişinău s-au bazat anume pe aceste două principii.

„Noi, România, ne dorim să trecem într-o nouă etapă, dorim ca prezența României în RM să fie consolidată”, a declarat Prim-ministrul României, precizând că ţara sa e dispusă să participe la privatizările ce se vor desfășura în RM în viitorul apropiat.

Sorin Grindeanu a mai spus că a venit timpul acțiunilor concrete și trebuie accelerate procesele ce reconfirmă și consolidează parcursul european. „România așteaptă de la RM consecvență și seriozitate. Și reiterez că doar opțiunea europeană poate aduce răspunsuri durabile la așteptările de prosperitate, siguranță și bunăstare a cetățenilor RM”, a subliniat Premierul român.

Mesajul lui Sorin Grindeanu poate fi interpretat şi ca susţinere şi încurajare, dar, totodată, şi ca o formulare clară de condiţii. Rămâne de văzut acum în ce măsură acest mesaj a fost conştientizat de oficialii de la Chişinău, căci sprijinul României e vital pentru actuala guvernare în procesul de atingere a obiectivelor stabilite. Cu atât mai mult că de acest sprijin depinde în mare parte şi atitudinea din continuare a factorilor de decizie occidentali faţă de puterea de la Chişinău.

TRIBUNA precizează: Sorin Grindeanu s-a născut pe data de 5 decembrie 1973 într-o familie de pedagogi din Caransebeș (România). Este absolvent al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Matematică, Secția Informatică (1992-1997). Apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date. În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de trei luni la Universitatea din Bologna, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul Educația adulților la Institutul für Erwachsenenbildung din Frankfurt, Universitatea din Aveiro și Universitatea Beckett din Leeds. Sorin Grindeanu a absolvit, în anul 2013, un program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională în domeniul Științe Militare, Informații și Ordine Publică – Academia Națională de Informații. A intrat în politică în noiembrie 1996, când a devenit membru al PDSR. Doi ani mai târziu, în octombrie 1998, a devenit vicepreședinte al Organizației de Tineret a PDSR Timiș, iar în decembrie 2001 – vicepreședinte al Tineretului Social Democrat Timiș. A fost membru în Biroul Executiv Județean al PSD Timiș (din octombrie 2002), membru în Consiliul Național al TSD (din noiembrie 2002) și președinte executiv al Organizației Județene a PSD Timiș (din decembrie 2003). La alegerile din 2012 a obținut un mandat de deputat de Timiș din partea Partidului Social Democrat, funcție din care a demisionat la 30 iunie 2016, pentru a ocupa funcția de președinte al CJ Timiș. Între 17 decembrie 2014 și 15 noiembrie 2015 a fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, în Guvernul Ponta. În decembrie 2014, a devenit președinte interimar al filialei PSD Timiș. În data de 19 iunie 2015 a fost ales președinte al PSD Timiș. După alegerile locale din 2016 fost ales președinte al CJ Timiș în urma unui protocol de colaborare încheiat între PSD, PMP și ALDE. Din 4 ianuarie 2017 ocupă funcția de Prim-ministru al României.

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online