[ X ]
Exclusiv20 Martie 2017 06:00

Pe cine ar mai avantaja modificarea sistemului electoral

Când se vorbeşte despre preconizata modificare a sistemului electoral, de obicei se spune că aceasta e în interesul guvernării. Dar sunt şi politicieni pe care o eventuală modificare a sistemului electoral i-ar avantaja indirect. Aceştia figurează într-un clasament convenţional elaborat de TRIBUNA.

Primul în acest clasament este Iurie Leancă. „Partidul Popular European din Moldova, condus de Iurie Leancă, practic nu are nici o şansă de a ajunge în Parlament şi acest lucru îl ştie oricine pricepe cât de cât în politică. Dar, la adăpostul celor 3% care i-au mai rămas din ratingul de altă dată pe când era cel mai influent politician din Moldova, Iurie Leancă poate încă spera să obţină un mandat de deputat în careva circumscripţie uninominală. Spre exemplu, la Cimişlia, de unde este de baştină”, notează sursa.

Al doilea este Ilan Şor. „Şansele Partidului Şor de sa face parte din viitorul Parlament, cel puţin deocamdată, nu sunt sigure. Dar, dacă va candida în circumscripţia Orhei, actualul Primar al acestui oraş, la ratingul pe care-l are în această localitate, aproape la sigur va obţine un mandat de deputat”, se spune în clasament.

Al treilea în top este Alexandru Oleinic. „Deşi este destul de prezent în viaţa politică a ţării, Partidul Popular, condus de Alexandru Oleinic, nu prea a reuşit să se impună în alegeri până în prezent. Dar liderul său ar avea toată şansele să ajungă deputat, candidând într-o circumscripţie uninominală. Spre exemplu, la Soroca, unde se bucură de  o popularitate anume”, se spune în materialul citat.

Notă: Versiunea integrală a clasamentului poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online