[ X ]
Exclusiv20 Martie 2017 07:00

O manifestare absolut nouă pentru politica moldovenească. Să vedem cu ce se va termina!

„În ultima perioadă, urmărim diverse evenimente care țin de apariția a două noi forțe politice – Partidul Unității Naționale și Partidul „Voința Poporului”, dar și de rebrandingul și activizarea fostului Partid al Muncii sub noua sa denumire „Frontul Salvării Moldovei”. Deși sunt partide noi sau aproape noi pe arena politică autohtonă, întâmplător sau nu, ele nu par să fie concurente între ele, ci țintesc segmente diferite de electorat, vrând parcă să transmită mesajul vă se doresc a fi alternative pentru anumite forțe politice concrete”, se menționează într-o analiză a portalului TRIBUNA.

Potrivit sursei, PUN „este orientat spre electoratul unionist și își dorește să fie plasat pe extrema dreaptă, acolo unde până nu demult domina Partidul Liberal”. „PUN dorește să profite de declinul PL, dar și de faptul că alte partide unioniste (PNL, PLR și „Dreapta”) până în prezent au înregistrat rezultate politice relativ modeste și să preia electoratul unionist, care, în premieră în ultimii mai bine de 25 de ani, este în derivă, nu e ancorat de nici o formațiune politică”, notează sursa.

Despre Partidul „Voința Poporului” în analiză se spune că „este absolut evident că acesta țintește electoratul de centru-dreapta, mai ales segmentul de electorat pe care acum e situată Platforma Demnitate și Adevăr”. „În rândurile activului noii formațiuni politice se regăsesc unii foști activiști ai PDA, care au criticat această formațiune și nu au ascuns că și-ar dori să fie o alternativă pentru ea. Numai că PDA, indiferent de atacurile mediatice, de imagine la care este supusă, este ancorată destul de bine pe segmentul său de electorat, iar o eventuală fuziune a sa cu PAS și PLDM, în genere ar consolida electoratul de centru-dreapta și aceasta ar face practic imposibilă misiunea Partidului „Voința Poporului”, notează sursa.

Despre Frontul Salvării Moldovei, se spune că „nișa pe care încearcă să o ocupe vorbește despre un pragmatism avansat al conducerii formațiunii”. „Contrar așteptărilor, Partidul lui Marcel Darie nu s-a avântat nici pe dreapta, nici pe centru-dreapta, așa cum se așteptau mulți, dat fiind faptul că liderul acestei formațiuni este cunoscut ca un oponent al liberalilor de la Primăria capitalei, dar și ca un promotor declarat al integrării europene – acest partid și-a schimbat mesajul public, axându-se pe critica socialiștilor”, se menționează în analiză.

„Anterior, noi asistam la lansarea alternativelor politice fie pe dreapta, fie pe centru, fie pe stânga, dar încercarea de a impune alternative concomitent pe diferite segmente de electorat se întreprinde în premieră. De aceea, trebuie să urmărim cu maximă atenție această manifestare absolut nouă pentru politica moldovenească și să vedem cu ce se va termina”, mai notează sursa.

Notă: Varianta integrală a analizei politice poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online