[ X ]
Exclusiv20 Martie 2017 15:00

Cum comentează Sergiu Sârbu afirmaţiile că retragerea mandatului unui deputat, în cadrul sistemului uninominal, ar fi neconstituţională

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul Sergiu Sârbu, vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), a fost solicitat să comenteze opinia precum că retragerea mandatului unui deputat, ales în cadrul sistemului uninominal, ar fi neconstituțională, dar şi să spună cum va funcționa concret această prevedere și dacă PDM e decis să meargâ cu ea până la capăt.

„Mă bucur că puneți această întrebare. De fapt, Constituția nu prevede așa ceva. Constituția prevede că un mandat imperativ este nul. De aici apar un șir de interpretări care urmează a fi clarificate. După cum știți, art. 69 alin. (2) din Constituție prevede expres posibilitatea încetării mandatului de deputat înainte de termen, inclusiv prin intermediul instituției ridicării mandatului. Mai mult decât atât, într-o decizie din 2012, Curtea Constituțională a arătat că mandatul unui deputat nu poate fi unul imperativ, iar într-o altă hotărâre din 2015 a constatat faptul că în legislația noastră nu există reglementări clare cu privire la ridicarea mandatului”, a declarat deputatul.

Potrivit lui, proiectul de lege pe care îl propune PDM „rezolvă această problemă și propune o procedură de încetare a mandatului unui deputat înainte de termen prin dezvoltarea principiului de revocare prin referendum”. „Astfel, potrivit proiectului nostru, cetățenii vor putea să revoce un deputat, organizând un referendum local și printr-o procedură asemănătoare cu cea de revocare a primarilor. Pentru a evita însă eventualele blocaje politice, revocarea deputaților nu va putea fi făcută, în schimb, în primul an de mandat, dar și în ultimul”, a mai spus Sergiu Sârbu.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online