[ X ]
Important19 Martie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Gheorghe Bălan, vicepremier responsabil de reintegrarea ţării

Întrevederea reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev, care a avut loc în această săptămână la Chişinău, pe bună dreptate poate fi considerată una istorică. Or, pe lângă subiectele considerate deja „de rutină”, o temă abordată a fost şi preconizata introducere a controlului comun la punctul de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene Pervomaisc-Cuciurgan, pe segmentul central transnistrean.

Gheorghe Bălan a menţionat că implementarea controlului în comun la frontiera de stat moldo-ucraineană ţine strict de relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Ucraina, iar măsura luată este orientată spre modernizarea şi simplificarea controlului fluxurilor de mărfuri şi persoane transfrontaliere, precum şi la combaterea contrabandei, traficului de persoane şi a altor elemente negative prezente la frontieră. Vicepremierul a formulat o opinie mai mult sau mai puţin diplomatică, dar de fapt este vorba despre un prim pas serios spre „închiderea găurii negre” pe care o reprezintă Transnistria.

Dacă se va reuşi acest lucru, va dispărea „motivaţia economică” care există în raport cu problema transnistreană şi se va putea de avansat pe alte dimensiuni în vederea soluţionării problemei. Şi se pare că Chişinăul deja are în vedere acţiunile ulterioare ce vor fi întreprinse în acest sens. Or, după întrevederea menţionată mai sus, Gheorghe Bălan a declarat că „se lucrează intens și cu reprezentanții de la Președinție, și cu cei de la Parlament, în vederea ieșirii cu o poziție comună pe subiectul transnistrean”, precizând că „se lucrează în vederea elaborării unui statut juridic special” şi dând asigurări că „autoritățile moldovenești au o abordare consolidată”.

Dacă aceste intenţii vor deveni realitate şi vor genera eficienţă, peste un timp vom putea spune că anume în această săptămână s-a întreprins primul pas serios spre soluţionarea definitivă a problemei transnistrene.

TRIBUNA precizează: Gheorghe Bălan s-a născut pe 25 august 1975 în or. Chişinău. A studiat: 1982-1992 – Liceul român-francez „Mihai Eminescu”; 1992-1996 – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, România; 1996-1998 – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, studii  în domeniile economic, relaţii internaţionale şi securitate, Bucureşti, România; 1999 – GTZ, studii în macroeconomie, finanţe publice, econometrie, Germania; 2002-2003 – Institutul European de Studii Politice, curs de studii politice; 2004 – Institutul Fondului Monetar Internaţional, studii în domeniul politică economică, Viena, Austria; 2007 – Centrul European pentru studii în domeniul securităţii „George C. Marshall”, studii de securitate avansată, Germania; 2008 – Programul internaţional de studii pentru lideri, Statele Unite ale Americii; 2009 – Centrul European pentru studii în domeniul securităţii „George C. Marshall”, studii în domeniul securităţii, stabilităţii, tranziţiei şi reconstrucţiei, Germania; 2014 – Academia Militară „Alexandru cel Bun”, curs postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării naţionale; 2015 – Centrul European pentru studii în domeniul securităţii „George C. Marshall”, curs în domeniul securităţii regionale, Germania. La capitolul experienţă profesională poate fi menţionat: 1998-2002 – Expert în Politica Regională de Integrare Europeană, Proiect UNDP „Strategie pentru Dezvoltare”, Centrul de Investigaţii Strategice şi Reforme, Chişinău, Republica Moldova; 1999-2002 – Expert local, Reprezentanţele Institutului Suedez pentru Administrare Publică în raionul Cahul şi oraşul Tighina, Republica Moldova; 2003 – Aparatul ministrului pentru Reintegrare, consultant principal; 2014-prezent – Preşedinte, Comisia de selectare a proiectelor în cadrul Programului activităţilor de reintegrare a ţării; 2012-prezent – Expert cu statut permanent, Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control; 1999-2009 – Lector, Academia de Administrare Publică, Chişinău, Republica Moldova; 2008–2009 – Şef al Direcţiei Informare şi Analiză, Ministerul Reintegrării, Cancelaria de Stat a Republicii Moldova; 2009-2010 – Şef al Direcţiei Informare şi Analiză, Biroul pentru Reintegrare, Cancelaria de Stat a Republicii Moldova; 2010-2016 – Şef al Biroului pentru Reintegrare, Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online