[ X ]
Important18 Martie 2017 09:00

(INTERVIU) Bogdan Țârdea: Situația politică se va tensiona

Deputatul socialist Bogdan Țârdea a vorbit, în cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, despre șansele ca proiectul privind sistemul electoral uninominal să devină lege în Republica Moldova, despre posibilitatea constituirii unei noi majorități parlamentare în jurul Partidului Democrat, fără susținerea Partidului Liberal, dar și cum crede că va evolua situația politică în continuare.

T.: Dle Țârdea, ce șanse sunt ca proiectul sistemului electoral uninominal să devină lege?

B.Ț.: Nu cred că acest proiect are vreo șansă. PL, PLDM, PCRM, PSRM sunt contra. Președintele a anunțat că va bloca proiectul. Chiar dacă PD are deja 53 deputați, va fi nevoie de modificat Constituția, unde e scris clar – mandatul deputatului nu este imperativ, deci nu poate fi retras.

T.: Dacă PD va accepta ca sistemul să fie mixt, dar nu uninominal, va ține cont de propunerile Președintelui Igor Dodon privind secțiile de vot peste hotare, reprezentarea Transnistriei, reducerea numărului de deputați până la 71, va vota PSRM pentru schimbările respective?

B.Ț.: PDM abia marți a prezentat proiectul cu sistemul uninominal. Proiectul cu sistemul mixt nu l-am văzut. Și dacă va fi, nu e clar câte circumscripții vor exista, ce reprezentare vor avea, câți deputați vor fi pe lista de partid, câți deputați vor fi în Parlament. Când va apărea documentul, va fi și poziția oficială a partidului. Cred că PSRM ar putea susține sistemul mixt doar în situația în care acesta va reflecta așteptările populației, în general, și ale partidului, în particular. Ca să nu mai zic de experți, societatea civilă, organismele internaționale. Dar, la moment, în lipsa documentului, nu există nici poziția partidului pe sistemul mixt.

T.: Pe cât de posibilă vi se pare constituirea unei noi majorități parlamentare în jurul PD, dacă PL nu va accepta să susțină modificarea sistemului electoral?

B.Ț.: PD poate construi ușor majoritatea parlamentară și fără de PL. Respectiv, și Guvernul ar putea fi resetat cu ușurință.

T.: Credeți că ar fi posibile alegerile parlamentare anticipate imediat după schimbarea sistemului electoral?

B.Ț.: Alegerile parlamentare anticipate rămân pe agenda publică. Există așteptări ale populației, presiunea opoziției. Dar, nu exclud ca și PD la un moment ar fi cointeresat, pentru a reseta puterea și a-l promova pe liderul său la funcția de Premier, în caz de reușită, evident.

T.: Cât, în opinia Dvs., ar acumula socialiștii, dacă următoarele alegeri ar avea loc în baza sistemului uninominal?

B.Ț.: Nimeni nu poate oferi răspuns la aceasta întrebare. Sistemul uninominal se bazează pe votarea persoanelor concrete, nu a partidelor. Deci, este imposibil de prezis rezultatul.

T.: Ați putea să ne oferiți unele detalii despre referendumul anunțat de șeful statului și de socialiști? Când acesta ar putea avea loc?

B.Ț.: La moment nu dețin suficiente informații. Mecanismul referendumului se discută. Acum abia se formează staff-urile, agenda, mesajele.

T.: Ce șanse de reușită are preconizatul referendum?

B.Ț.: Referendumurile sunt două. Unul e pe demisia lui Dorin Chirtoacă. Aici șansele sunt peste 55%. Al doilea e focusat pe prerogativele Președintelui legate de dizolvarea Parlamentului. Aici lucrurile sunt mai incerte. Semnături vor fi suficiente, sunt sigur. La fel și atitudinea cetățenilor va fi mai degrabă favorabilă dizolvării. Rămâne de văzut instituționalizarea rezultatelor și efectele practice. Totuși, șanse de reușită sunt și la acest capitol.

T.: Cum credeți ca va evolua situația politică în continuare?

B.Ț.: PL, PLDM, PPEM s-au prăbușit. PCRM e la limita pragului electoral. PPDA trece prin erodarea imaginii în legătură cu pierdea identității proprii, în urma retragerii lui Andrei Năstase în favoarea Maiei Sandu. Practic, avem o structură bipolară a puterii – PD, care controlează Guvernul și Parlamentul și ¾ din puterea de stat, și PSRM, care controlează Președinția, dar nu are prerogative suficiente pentru a-și promova agenda.

Consider că situația politică se va tensiona. Tensiunile vor crește între Președinție și Guvern și între guvernare și opoziție. Nu excludem resetarea majorității parlamentare și a Guvernului, proteste în masă ale unor partide de opoziție și alegeri anticipate.

Anastasia Borta

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online