[ X ]
Important18 Martie 2017 10:00

(INTERVIU) Alina Zotea: Migrația deputaților de la o fracțiune la alta nu va schimba sfera de influență în cadrul coaliției de guvernare

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul Partidului Liberal (PL), Alina Zotea a vorbit despre subiectele politice ce vor domina noua sesiune parlamentară, dacă s-a schimbat cumva situaţia în coaliţia majoritară ca urmare a aderării grupului celor 14 deputaţi ex-comunişti la fracţiunea PDM, dacă este preconizata modificare a sistemului electoral un test de rezistenţă pentru coaliţia majoritară, despre reforma Guvernului, dar și alte subiecte importante de actualitate.

T.: Dna Zotea, care credeţi că vor fi subiectele politice ce vor domina noua sesiune parlamentară, demarată recent?

A.Z.: La începutul sesiunii, majoritatea parlamentară a adoptat un Program legislativ cu privire la implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Acest Program conține 111 acțiuni majore pe care majoritatea parlamentară și le-a asumat să fie îndeplinite. Angajamentul nostru ferm este să asigurăm securitatea energetică, independența sistemului judiciar și continuarea luptei anticorupție.

T.: S-a schimbat cumva situaţia în coaliţia majoritară ca urmare a aderării grupului celor 14 deputaţi ex-comunişti la fracţiunea PDM?

A.Z.: La 20 ianuarie 2016, atunci când am votat Guvernul Filip, ne-am asumat împreună o serie de acțiuni concrete în favoarea cetățenilor R. Moldova. Datorită acestei cooperări, am reușit, în anul 2016, să reîntoarcem încrederea cetățenilor, a partenerilor externi, deblocarea finanţării din partea Băncii Mondiale şi a Uniunii Europene, majorarea salariul minim garantat în sectorul real, creșterea indemnizaţiilor pentru creșterea copilului, indexarea pensiilor cu 10%, reducerea cu 40% a prețurilor la 160 de medicamente și într-un final  îmbunătățirea ratingului de țară de la „Negativ B3” la „Stabil”. Toate aceste acțiuni au fost posibile datorită coaliției majoritare, care, indiferent de viziunile noastre politice, am reușit să fim credibili față de cetățeni și să ne continuăm angajamentele față de Uniunea Europeană.

T.: Se aud voci care afirmă că şi alţi deputaţi ar putea adera la fracţiunea PDM. În acest caz, pe cât de posibilă este o redistribuire a sferelor de influenţă în cadrul coaliţiei de guvernare?

A.Z.: Migrația deputaților de la o fracțiune la alta nu va schimba sfera de influență în cadrul coaliției de guvernare, fiindcă asumarea politică a fost făcută într-un moment crucial pentru Republica Moldova care ne-a costat pe toți deteriorarea imaginii.

T.: Este preconizata modificare a sistemului electoral un test de rezistenţă pentru coaliţia majoritară?

A.Z.: Testul de rezistență a coaliției majoritare a fost la 20 ianuarie 2016, atunci când am votat Guvernul Filip, iar cu privire la modificarea sistemului electoral Partidul Liberal nu va susține votul uninominal, fiindcă există riscul ca, după alegerile parlamentare din 2018, să avem o majoritate de deputați certați cu legea care își vor cumpăra aceste locuri pe circumscripții uninominale doar ca să fie protejați de imunitatea parlamentară. De asemenea, autorii proiectului trebuie să concretizeze următoarele aspecte: cum va fi aplicat votul uninominal în Transnistria și este știut că acest sistem nu poate funcționa într-o țară cu teritorii necontrolate, care va fi procesul de demitere a deputatului, câte liste de circumscripții vor fi create în diasporă,  în cazul în care noi nu cunoaștem numărul cetățenilor RM plecați peste hotare etc. Atât timp cât acest proiect nu va răspunde la aceste întrebări și pune în pericol statul de drept el nu poate fi susținut.

T.: Cum vor proceda liberalii dacă democraţii vor găsi totuşi voturile necesare pentru a schimba sistemul electoral?

A.Z.: Principiul esențial de funcționare a unei majorități parlamentare este de a purta discuții eficiente, astfel încât să nu se ajungă la asemenea decizii. Este prematur să vorbim la acest subiect.

T.: Ce se mai aude despre reforma Guvernului? Se discută acest subiect în coaliţia majoritară?

A.Z.: În opinia noastră, reforma Guvernului trebuie să fie efectuată simultan cu reforma administrației publice locale, de aceea se discută în continuare pe marginea acestui subiect de a fi realizat într-un cadru mai larg. Este un subiect de mare interes, mai ales că acest proiect vine să optimizeze cheltuielile bugetare și să eficientizeze activitatea ministerelor. Împreună ne vom conjuga toate eforturile pentru a obține un rezultat maxim în vederea reformării cu succes a Guvernului.

T.: Ce părere aveţi despre preconizata apariţie a unui nou partid unionist – Partidul Unităţii Naţionale?

A.Z.: Cineva spunea că atâta timp cât există originalul, copia moare. Aceeași soartă a avut-o și PLR atunci când a încercat să creeze o copie a Partidului Liberal, fiind sortiți eșecului imediat după alegerile din 2014 atunci când nu au trecut pragul electoral. În Republica Moldova există un singur partid unionist și acesta este Partidul Liberal care a fost unicul partid ce și-a asumat în alegerile parlamentare și la cele prezidențiale Unirea cu România.

T.: Ce va întreprinde PL pentru a fi cel mai popular partid unionist?

A.Z.: PL a fost unicul partid care a dus mesajul unirii în fiecare casă în alegerile prezidențiale, am promovat deschis acest deziderat al Unirii și datoria noastră este să înfăptuim UNIREA față de  înaintașii și viitorul copiilor noștri.

T.: Aţi putea da un pronostic cum va evolua situaţia politică din Moldova până la următoarele alegeri parlamentare?

A.Z.: Evoluția politică din RM până la următoarele alegeri ar trebui să arate exact după trendul ascendent pe care l-am avut în anul precedent. Cetățenii și partenerii noștri internaționali au mari așteptări de la noi, de aceea trebuie să continuăm în același ritm în construirea unui stat de drept puternic și prosper.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online