[ X ]
Comentarii18 Martie 2017 12:00

(COMENTARIU) Pe cine-și doresc să substituie noile partide politice

În ultima perioadă, urmărim diverse evenimente care țin de apariția a două noi forțe politice – Partidul Unității Naționale și Partidul „Voința Poporului”, dar și de rebrandingul și activizarea fostului Partid al Muncii sub noua sa denumire „Frontul Salvării Moldovei”. Deși sunt partide noi sau aproape noi pe arena politică autohtonă, întâmplător sau nu, ele nu par să fie concurente între ele, ci țintesc segmente diferite de electorat, vrând parcă să transmită mesajul vă se doresc a fi alternative pentru anumite forțe politice concrete. La aceste aspecte mă voi referi în cele de mai jos.

În primul rând, al vrea să mă refer la Partidul Unității Naționale, inițiat de către fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru. Este absolut evident (membrii grupului de inițiativă privind constituirea formațiunii respective afișează deschis acest lucru) că acest partid este orientat spre electoratul unionist și își dorește să fie plasat pe extrema dreaptă, acolo unde până nu demult domina Partidul Liberal. PUN dorește să profite de declinul PL, dar și de faptul că alte partide unioniste (PNL, PLR și „Dreapta”) până în prezent au înregistrat rezultate politice relativ modeste și să preia electoratul unionist, care, în premieră în ultimii mai bine de 25 de ani, este în derivă, nu e ancorat de nici o formațiune politică.

Dar, pe lângă provocarea de „a da la o parte” partidele menționate mai sus și de a oferi soluții atractive electoratului unionist, PUN mai are de făcut față unei provocări – să oprească „exodul” electoratului unionist spre PAS și PDA, fenomen care s-a observat în special în cadrul precedentului scrutin prezidențial. Cu atât mai mult că PAS și PDA au scos din discursul lor public multe accente care puneau în gardă până nu demult electoratul unionist. Iar fuziunea celor două partide și a PLDM, ar crea un real centru de atracție pentru o bună parte a electoratului unionist. Toate acestea sunt posibile provocări pentru PUN, care trebuie să le ia în calcul dacă-și dorește să se afirme în politica din RM. La ce scenarii ar avantaja și ar dezavantaja PUN, m-am referit în cadrul unei analize politice anterioare, iar doritorii își pot împrospăta memoria, accesând acest link: http://tribuna.md/2017/01/28/comentariu-posibile-scenarii-pentru-noul-partid-a-lui-anatol-salaru/

Cât despre Partidul „Voința Poporului” este absolut evident că acesta țintește electoratul de centru-dreapta, mai ales segmentul de electorat pe care acum e situată Platforma Demnitate și Adevăr. În rândurile activului noii formațiuni politice se regăsesc unii foști activiști ai PDA, care au criticat această formațiune și nu au ascuns că și-ar dori să fie o alternativă pentru ea. Numai că PDA, indiferent de atacurile mediatice, de imagine la care este supusă, este ancorată destul de bine pe segmentul său de electorat, iar o eventuală fuziune a sa cu PAS și PLDM, în genere ar consolida electoratul de centru-dreapta și aceasta ar face practic imposibilă misiunea Partidului „Voința Poporului”.

Cât despre Frontul Salvării Moldovei, trebuie să recunoaștem că nișa pe care încearcă să o ocupe vorbește despre un pragmatism avansat al conducerii formațiunii. Contrar așteptărilor, Partidul lui Marcel Darie nu s-a avântat nici pe dreapta, nici pe centru-dreapta, așa cum se așteptau mulți, dat fiind faptul că liderul acestei formațiuni este cunoscut ca un oponent al liberalilor de la Primăria capitalei, dar și ca un promotor declarat al integrării europene – acest partid și-a schimbat mesajul public, axându-se pe critica socialiștilor. După victoria lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale, mulți nu înțeleg postura acestei formațiuni – trebuie considerată în opoziție sau la guvernare. Așa sau altfel, dar deruta respectivă a scos socialiștii în afara criticelor politice, cu excepția cazurilor când se ia atitudine față de unele acțiuni ale șefului statului, care deja nu mai e Președinte al PSRM. FSN se pare că e unicul partid care a înțeles că, poziționându-se ca oponent al socialiștilor, poate ocupa o nișă electorală destul de bună și astfel poate să-și crească notorietatea. Să vedem până unde va ajunge acest partid în realizarea intențiilor sale, care sunt tot mai evidente.

În genere, situația creată este destul de interesantă. În premieră absolută pentru politica moldovenească asistăm la lansarea/relansarea a trei forțe politice care țintesc segmente diferite de electorat, dorind să se impună ca alternative. Anterior, noi asistam la lansarea alternativelor politice fie pe dreapta, fie pe centru, fie pe stânga, dar încercarea de a impune alternative concomitent pe diferite segmente de electorat se întreprinde în premieră. De aceea, trebuie să urmărim cu maximă atenție această manifestare absolut nouă pentru politica moldovenească și să vedem cu ce se va termina.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online