[ X ]
Exclusiv17 Martie 2017 06:00

Este preconizata modificare a sistemului electoral un test de rezistenţă pentru coaliţia majoritară? Răspunsul Alinei Zotea!

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul Partidului Liberal (PL), Alina Zotea a fost întrebată: Este preconizata modificare a sistemului electoral un test de rezistenţă pentru coaliţia majoritară?

„Testul de rezistență a coaliției majoritare a fost la 20 ianuarie 2016, atunci când am votat Guvernul Filip, iar cu privire la modificarea sistemului electoral Partidul Liberal nu va susține votul uninominal, fiindcă există riscul ca, după alegerile parlamentare din 2018, să avem o majoritate de deputați certați cu legea care își vor cumpăra aceste locuri pe circumscripții uninominale doar ca să fie protejați de imunitatea parlamentară. De asemenea, autorii proiectului trebuie să concretizeze următoarele aspecte: cum va fi aplicat votul uninominal în Transnistria și este știut că acest sistem nu poate funcționa într-o țară cu teritorii necontrolate, care va fi procesul de demitere a deputatului, câte liste de circumscripții vor fi create în diasporă,  în cazul în care noi nu cunoaștem numărul cetățenilor RM plecați peste hotare etc. Atât timp cât acest proiect nu va răspunde la aceste întrebări și pune în pericol statul de drept el nu poate fi susținut”, a declarat ea.

Întrebată cum vor proceda liberalii dacă democraţii vor găsi totuşi voturile necesare pentru a schimba sistemul electoral, Alina Zotea a răspuns: „Principiul esențial de funcționare a unei majorități parlamentare este de a purta discuții eficiente, astfel încât să nu se ajungă la asemenea decizii. Este prematur să vorbim la acest subiect”.

Notă: Varianta integrală a interviului va fi publicată de TRIBUNA pe parcursul zilei de mâine.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online