[ X ]
Exclusiv16 Martie 2017 06:30

Deputat neafiliat despre sistemul uninominal: Într-o anumită măsură, el merită atenție

Deputatul neafiliat, Ștefan Creangă susține că, încă nu a reușit să se uite cum este așezat pe hârtie proiectul înregistrat în Parlament privind introducerea sistemul de vot uninominal, dar, deocamdată, poate spune un singur lucru – într-o anumită măsură, el merită atenție.

Contactat de TRIBUNA, Ștefan Creangă a declarat că, din punctul său de vedere, este problema Transnistriei și diasporei. „Ca fost membru CEC, am analizat mai multe sisteme: proporțional, mixt, uninominal și înțeleg foarte bine mecanismul cum trebuie să funcționeze și cât e de reprezentativ. Oricum trebuie de discutat suplimentar pe mecanismul propriu-zis: Cum va fi procedura de alegeri în circumscripția respectivă? Va fi turul II sau nu? Care va fi numărul de populație din circumscripție? Sunt întrebări la care eu încă nu m-am informat din proiect ca să înțeleg cum se procedează. Sunt mai multe necunoscute pentru mine, deocamdată”, a precizat deputatul.

Totodată, întrebat dacă consideră necesar de schimbat sistemul electoral în RM, Ștefan Creangă a menționat că „ține de oportunitatea politică”.

„Cunoaștem că un astfel de sistem electoral a fost votat în legislatura trecută, iar apoi – anulat. Acest sistem uninominal are foarte multe avantaje, dar are și dezavantaje. Cred că cel mai corect e de expus asupra oportunității. E un sistem electoral, care se aplică în multe țări și nu văd nici o problemă ca să fie implementat. Însă, cât e el de oportun la momentul actual și dacă fi capabil statul să asigure dreptul la vot tuturor cetățenilor, iată asta e o altă întrebare”, a conchis Creangă.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Loading ... Loading ...