[ X ]
Editorial15 Martie 2017 07:00

„Bomba” politică a unioniştilor. Vor risca să o detoneze acum?

În ultimele zile, tot mai des aud unele informaţii precum că tabăra unionistă (e drept că nu am reuşit să aflu cine concret se „ascunde” sub această denumire) ar intenţiona să propună în cel mai scurt timp organizarea unui referendum privind unirea Republicii Moldova cu România. Nu ştiu la ce etapă este procesul de pregătire a acestei idei către lansare şi nici dacă cei care intenţionează să meargă pe această cale nu o vor abandona între timp, dar cert este că, dacă va fi lansată, impactul ideii respective asupra vieţii politice din R. Moldova şi nu numai ar fi unul enorm.

Din start trebuie de spus că această idee ar consolida segmentul de electorat unionist, care acum e unul dispersat, neancorat de nici un proiect politic. Un astfel de referendum ar putea contribui şi la identificarea răspunsului la una dintre cele mai acute întrebări de ordin politic: Cine, de acum încolo, va domina extrema dreaptă a eşichierului politic, unde e plasat de obicei electoratul unionist? Or, cu siguranţă, un astfel de referendum ar obliga forţele politice unioniste să se manifeste şi astfel electoratul unionist ar avea posibilitatea să facă o alegere. Adică, indiferent de rezultatele referendumului, electoratul unionist ar deveni şi consolidat, dar şi ancorat din punct de vedere politic. Ecuaţia e cu atât mai interesantă, cu cât la acest segment de electorat pretind în prezent minimum patru forţe politice.

În al doilea rând, în cazul în care s-ar lansa ideea unui astfel de referendum, am asista la o nouă divizare a societăţii – în statalişti şi unionişti, iar aceasta ar atrage după sine schimbări de ordin major în conceptul lumii politice bipolare pe care-l avem de ceva timp. Adică, nu am mai avea o lume politică la un pol al căreia ar fi Preşedintele Igor Dodon, iar la celălalt – actuala guvernare, ci unul dominat de statalişti şi altul – de unionişti.

În al treilea rând, un astfel de referendum ar modifica esenţial agenda politică a ţării. Iniţiativa Preşedintelui de a organiza un referendum privind anularea Legii ce pune întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar pe umerii cetăţenilor, iniţiativa lui Igor Dodon de a organiza un referendum privind lărgirea împuternicirilor şefului statului de a dizolva Parlamentul, intenţia PDM de a schimba sistemul electoral etc. – toate aceste subiecte politice ar putea trece pe un plan secund, iar în prim plan ar ieşi ideea referendumului privind unirea cu România. Ce rost va mai avea să se discute despre prerogativele Preşedintelui, datoriile publice sau sistemul electoral, dacă în discuţie va fi pus viitorul RM ca stat independent?

Toate acestea arată că, cu sau fără bună ştiinţă, unioniştii au acum în mâini o adevărată bombă politică. Întrebarea este: vor risca să o „detoneze” acum sau se vor limita doar la discuţii, aşteptând un moment mai prielnic?

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online