[ X ]
Editorial14 Martie 2017 07:00

Unde s-a blocat reforma Guvernului? Patru posibile scenarii

Degrabă se va împlini un an de la anunţarea reformei Guvernului de către Premierul Pavel Filip (pe data de 29 aprilie), care are ca scop declarat reducerea numărului de ministere, birouri şi agenţii, dar şi de funcţionari, însă practic nimeni nu mai vorbeşte la această temă. Cu excepţia unui amplu document privind noua structură a Guvernului (făcut public anterior de către portalul www.curentul.md) şi a unor declaraţii cu caracter generalist, făcute de autorităţi, alte informaţii nu mai există. Dar reforma se „coace” în unele birouri şi, în lipsă de informaţii oficiale, putem să ne referim doar la cele cu caracter neoficial.

Astfel, primul scenariu neoficial presupune că reforma „frânează”, deoarece ar fi în strânsă legătură cu evenimentele ce ţin de modificarea sistemului electoral. Se zice că structura noului Guvern, locurile ce vor fi oferite în cadrul acesteia, ar putea fi folosite ca monedă de schimb în cadrul târgului politic ce va viza schimbarea sistemului electoral.

Al doilea scenariu neoficial presupune că reforma Guvernului „frânează”, deoarece e în strânsă corelare cu reforma administraţiei publice locale. Potrivit unor informaţii, corelarea celor două reforme ar fi o condiţie a liberalilor şi dacă reforma administraţiei publice centrale e practic gata, atunci asupra celei a administraţiei publice locale încă se lucrează.

Al treilea scenariu neoficial presupune că reforma respectivă va fi demarată imediat după ce se vor clarifica lucrurile cu preconizata modificare a sistemului electoral, deoarece aceste două teme politice sunt „prea grele” pentru a fi servite societăţii „la pachet” sau în paralel. Neoficial se spune că, dacă vor trece cu bine testul politic pe care-l presupune schimbarea sistemului electoral, cei de la putere vor pune în aplicare reforma administraţiei publice centrale. Iar întreg scenariul va derula sub lozinca neoficială: „Am apropiat deputaţii de cetăţeni, acum vom apropia şi activitatea guvernamentală”.

Al patrulea scenariu neoficial presupune că reforma Guvernului urmează a fi corelată cu posibila apariţie în Moldova a unui megapartid social-democrat care va deţine de unul singur majoritatea parlamentară. Anume acest partid ar urma şi să învestească în funcţie un nou Guvern, ce va fi format ca urmare a reformei demarate de Premierul Filip cu circa un an în urmă.

Toate acestea sunt doar scenarii care se vehiculează neoficial. Câtă dreptate este în fiecare dintre ele, noi nu putem şti. Cert este doar că, dacă reforma Guvernului „frânează”, ceva se pregăteşte. Ce anume – vom afla în scurt timp. Posibil…

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online