[ X ]
Important12 Martie 2017 09:00

TOP-10 acțiuni memorabile de consolidare a formațiunilor democratice

Deoarece în ultimul timp tot mai des răsună ideea necesității consolidării forțelor de centru-dreapta, TRIBUNA a realizat un clasament convențional, care se referă la cele mai de răsunet fuziuni ale forțelor democratice din anii de independență ai RM. Ordinea în acest clasament nu înseamnă numaidecât și importanța proceselor respective.

1). Constituirea Alianței Frontului Popular Creștin Democrat

Pe data de 27 octombrie 1993 a fost constituit blocul electoral „Alianța Frontului Popular Creștin Democrat”, din care au făcut parte: Frontul Popular Creștin Democrat, Mișcarea Voluntarilor și Organizația Tineretului Creștin Democrat. În alegerile parlamentare din 1994, acest bloc a acumulat 7,53% din voturi (9 mandate de deputat). Ulterior, componentele blocului au fuzionat, iar partidul rezultat din această fuziune (FPCD, care și-a schimbat ulterior denumirea în PPCD), a fost constant în Parlament până în aprilie 2009.

2). Constituirea Blocului Țăranilor și Intelectualilor

Acest bloc a fost constituit în ajunul alegerilor parlamentare din 1994 de către Congresul Intelectualității din Republica Moldova și Alianța Țăranilor Liberi din Moldova. Blocul a acumulat 9,21% din voturile alegătorilor (11 mandate de deputat), fiind cea mai reprezentativă formațiune de orientare democratică din Parlament.

3). Constituirea Convenției Democrate din Moldova

La19 iunie 1997, în cadrul unei reuniuni a partidelor de orientare democratică, este constituită Convenția Democrată din Moldova, din componența căreia au făcut parte: Partidul Renașterii și Concilierii, Partidul Popular Creștin Democrat, Partidul Țărănesc Creștin Democrat, Liga Democrat Creștină a Femeilor din Moldova și Partidul Ecologist „Alianța Verde”. Acest bloc electoral se plasează pe locul doi în alegerile parlamentare din 1998 cu 19,42% (26 mandate) și vine la putere, împreună cu alte formațiuni de orientare democratică, cu care constituie prima coaliție postelectorală de guvernare din istoria RM.

4). Blocul electoral „Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă”

În ajunul alegerilor parlamentare din 1998, Mișcarea pentru o Moldovă Democratică și Prosperă, Mișcarea social-politică „Forța Moldovei” și organizația veteranilor războiului din Afganistan (care ulterior a devenit Partidul Democrat Popular), constituie blocul electoral „Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă”. La bloc aderă și unii reprezentanți ai Mișcării unitatea civică. Blocul se situează pre locul tei în alegeri cu 18,16%  (24 mandate) și accede la guvernare, împreună cu alte formațiuni democratice, revenindu-i și funcția de Speaker, și cea de Premier.

5). Crearea Alianței pentru Democrație și Reforme

Această primă alianță postelectorală de guvernare democratică din istoria RM este creată imediat după alegerile parlamentare din 1998 de către Convenția Democrată din Moldova, blocul electoral „Pentru o Moldovă Democratică și Prosperă” și Partidul Forțelor Democratice. Ea conduce țara circa doi ani, implementând mai multe reforme sensibile, cum ar fi cea a administrației publice locale și cea a administrativ-teritorială. Coaliția se destramă ulterior, inițial ca urmare a problemelor din CDM, iar ulterior – a celor din ADR în componența care rămase după retragerea PPCD din CDM și de la guvernare, în general.

6). Constituirea Partidului Liberal

La începutul anului 2002, Partidul Renașterii și Concilierii din Moldova, Uniunea social-liberală „Forța Moldovei” și Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat fuzionează într-o singură formațiune – Partidul Liberal. Această fuziune avea să pună începutul unui lanț întreg de fuziuni care aveau să cuprindă în total 16 formațiuni democratice.

7). Constituirea Alianței „Moldova Noastră”

În ajunul alegerilor locale generale din 2003, Alianța Independenților, Alianța Social Democrată din Moldova și Partidul Liberal constituie un bloc electoral comun – Alianța „Moldova Noastră”, care devine cea mai influentă forță de orientare democratică. În 2004, cele trei formațiuni fuzionează într-un singur partid cu aceeași denumire ca și blocul electoral.

8). Constituirea Blocului „Moldova Democrată”

În ajunul alegerilor parlamentare din 2005, Alianța „Moldova Noastră”, Partidul Democrat și Partidul Social-Liberal constituie blocul electoral „Moldova Democrată”, care se situează pe locul doi în alegeri după comuniști cu 34 de mandate de deputat.

9). Constituirea celor trei AIE-uri

Din 2009 până în 2015 Republica Moldova a avut trei coaliții de guvernare care s-au numit Alianța pentru Integrare Europeană. Primul AIE (2009-2010) a avut în componența sa: PLDM, PD, PL și AMN, iar următoarele două (2010-2013 și 2015) au fost constituite doar de PLDM, PD și PL. Între aceste trei AIE-uri, a mai existat o coaliție de guvernare democratică (2013-2014), care a fost constituită de PLDM, PD și un grup de deputați liberal-reformatori.

10). Frontul comun al PDA, PAS și PLDM

În alegerile prezidențiale din 2016, PDA, PAS și PLDM au făcut front comun și au înaintat un singur candidat la Președinție – Maia Sandu, care a fost la un pas de a deveni Președinte al RM, pierzând la limită în turul doi bătălia cu Igor Dodon.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online