[ X ]
Important12 Martie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Vlad Plahotniuc, Preşedintele Partidului Democrat din Moldova

Anunţul făcut de Vlad Plahotniuc în debutul acestei săptămâni, precum că la Parlament va fi depusă o iniţiativă legislativă privind trecerea la sistemul electoral uninominal, a avut efectul unei bombe pentru politica moldovenească, chiar dacă mulţi se aşteptau la acest pas din partea PDM.

Astfel, întreaga săptămână a trecut sub semnul acestui anunţ – practic fiecare partid cât de cât important din Moldova s-a expus pe marginea acestei intenţii, iar toate emisiunile informative şi de dezbateri au abordat preponderent acest subiect. În plus, PDM a iniţiat şi o amplă campanie de informare la această temă, astfel subiectul dat devenind cel ce a „ocupat” cea mai mare parte a spaţiului informaţional.

Cum vor evolua lucrurile în continuare, precum şi ce efecte de ordin practic va avea această iniţiativă, vom vedea în scurt timp. La moment cert este că, indiferent de aprecierile pozitive sau negative care se fac în context, anunţul lui Vlad Plahotniuc a fost şi continuă să fie cel mai „fierbinte” subiect politic.

TRIBUNA precizează: Vlad Plahotniuc s-a născut pe data de 1 ianuarie 1966. A absolvit şcoala medie din satul Grozești, raionul Nisporeni în 1983. În  2001 – Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea Tehnologia Industriei Alimentare, iar în 2002 a obţinut titlul MBA, de asemenea, la Universitatea Tehnică din Moldova. În 2006 a absolvit Universitatea de Studii Europene din Moldova, devenind licenţiat în drept, profilul jurisprudenţă. În cariera sa profesională a activat în calitate de: specialist, Centrul pentru prevenirea şi reabilitarea victimelor minore „Minor”, afiliat Primăriei mun. Chişinău (1991-1993); specialist implicat în diverse activităţi în domeniul de marketing şi publicitate (1993-1998); Director Comercial „Petrom Moldova” SA (aprilie 2001 – iulie 2001); Director General „Petrom Moldova” SA (2001-2010); vicepreşedinte al „Petrom Moldova” S.A. (ianuarie 2010 – ianuarie 2011); vicepreşedinte al Consiliului de Administrare a Băncii Comerciale BC Victoriabank (aprilie 2005 – mai 2006); Preşedinte al Consiliului de Administrare a Băncii Comerciale BC Victoriabank (mai 2006 – ianuarie 2011); din noiembrie 2010 până în iulie 2015 (cu o mică pauză în 2014 când a renunţat la mandat) a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În decembrie 2010 a devenit vicepreşedinte al PDM (ulterior, prim-vicepreşedinte al PDM). Tot în decembrie 2010 a fost ales prim-vicepreşedinte al Parlamentului RM, funcţie pe care a ocupat-o până în ianuarie 2013. În decembrie 2016, a fost ales Preşedinte al PDM. Printre funcţiile onorifice deţinute de Vlad Plahotniuc se numără cea de Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Republica Moldova şi cea de Fondator al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Republicii Moldova „Edelweiss”.

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online