[ X ]
Editorial10 Martie 2017 07:00

Efectele propunerii lui Vlad Plahotniuc asupra situaţiei din Parlament

Propunerea liderului PDM, Vlad Plahotniuc de a modifica sistemul electoral prin trecerea la cel uninominal, cu siguranţă, va avea efecte asupra situaţiei din Parlament. Or, la moment, cel puţin oficial, nu există o majoritate în stare să modifice sistemul electoral. La posibilele schimbări ce ar putea interveni la nivelul Parlamentului ca urmare a acestei iniţiative mă voi referi mai jos.

Un posibil efect – majoritatea parlamentară actuală se va destrăma. Dacă deputaţii Partidului Liberal se vor opune şi în continuare modificării sistemului electoral, există toate şansele ca majoritatea actuală să se destrame. Fie că acest lucru se va întâmpla sub forma unui protest al liberalilor că partenerii lor politici le-au neglijat poziţia, fie ca urmare a faptului că, în condiţiile în care liberalii vor fi împotrivă, democraţii vor trebui să caute metode alternative pentru a-şi promova proiectul de lege.

Un alt posibil efect ar fi, din contra, consolidarea actualei coaliţii de guvernare. Dacă democraţii vor reuşi să-i convingă pe liberali că modificarea sistemului electoral e şi în beneficiul lor, aceasta va face şi mai unită majoritatea parlamentară şi va exclude necesitatea căutării voturilor necesare în alte părţi de către democraţi.

Încă un posibil efect ar putea fi noile plecări (excluderi) ale deputaţilor din partidele lor. Dacă democraţii nu vor reuşi să-i convingă pe liberali să susţină modificarea sistemului electoral, cel mai probabil, proiectul de lege va fi votat de celelalte trei componente ale majorităţii parlamentare, dar şi de deputaţi din alte partide. În acest caz, nu este exclus că unii vor pleca din fracţiunile lor pentru a se alătura celor din majoritate, iar alţii ar putea fi excluşi din fracţiuni pentru încălcarea disciplinei interne şi a deciziilor colegiale.

Un alt posibil efect ar putea fi apariţia unei mega fracţiuni parlamentare, care va reprezenta de una singură majoritatea parlamentară. În ultimul timp, se vorbeşte despre o posibilă aderare a celor 14 foşti deputaţi comunişti, dar şi a unor foşti deputaţi liberal-democraţi la fracţiunea PDM, care în perspectivă ar urma să devină expresia parlamentară a unui mega partid de orientare social-democrată. Nu este exclus ca fracţiunii menţionate mai sus să i se alăture şi unii deputaţi care actualmente fac parte din alte fracţiuni, astfel numărul celor din fracţiunea majoritară ajungând la 56-57 de deputaţi.

Încă un posibil efect ar fi apropierea fracţiunilor democraţilor şi socialiştilor. Dacă democraţii nu vor reuşi să-i convingă pe liberali, dar şi pe deputaţii din alte fracţiuni să li se alăture în intenţia de a modifica sistemul electoral, atunci ei vor trebui să găsească limbă comună cu cea mai mare fracţiune parlamentară (a socialiştilor) şi să mizeze şi pe votul celor 14 deputaţi foşti comunişti despre care se spune că vor adera în scurt timp la fracţiunea PDM. Socialiştii au declarat că sunt împotriva modificării sistemului electoral, dar unii analişti politici cred că aceştia ar putea să-şi revizuiască poziţia dacă democraţii vor accepta unele sugestii ale Preşedintelui Igor Dodon, care ţin de reducerea numărului de deputaţi, reprezentarea regiunii transnistrene în Parlament, numărul secţiilor de votare peste hotare. Dacă cele două fracţiuni se vor apropia, nu este exclus ca în perspectivă să asistăm la o reconfigurare a majorităţii parlamentare.

Toate acestea arată că există mai multe posibilităţi ca iniţiativa democraţilor de modificare a sistemului electoral să ajungă lege. Iar pe care din aceste scenarii se va merge, vom afla în scurt timp.

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online