[ X ]
Important5 Martie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Sven Mikser, ministru al Afacerilor Externe al Estoniei

În această săptămână, Sven Mikser a efectuat o vizită în Republica Moldova, în cadrul căreia a avut întrevederi cu Preşedintele Igor Dodon, Premierul Pavel Filip, Speakerul Andrian Candu, vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Cu ultimul, oficialul estonian a susţinut şi o conferinţă de presă comună.

În cadrul întrevederilor, dar şi a conferinţei de presă, Sven Mikser s-a referit atât la relaţiile bilaterale, cât şi la integrarea europeană a Republicii Moldova.

La concret, Sven Mikser a declarat că dezvoltarea relațiilor de cooperare rămâne o prioritate, precizând că anual se acordă aproximativ un milion de euro pentru proiecte în Moldova.

Totodată, ministrul eston a reiterat susținerea Estoniei pentru R. Moldova pe calea integrării europene și a încurajat autoritățile de la Chișinău să continue în acest sens. „Este esențial să rămânem angajați în acest proces, mai cu seamă în ce ține de implementarea reformelor și libertatea mass-media. Așteptăm angajamente clare în procesul de integrare europeană în schimbul susținerii noastre. Cu cât mai multe reforme vor fi făcute, cu atât mai multă susținere RM va primi din partea UE”, a declarat oficialul european.

Ministrul Afacerilor Externe al Estoniei s-a referit și la Summit-ul PaE, ce va avea loc în noiembrie 2017, se va desfășura, având același angajament – generarea de beneficii pentru cetățenii din țările PaE.

Mesajele directe, dar şi cele camuflate transmise de oficialul estonian trebuie tratate cu maximă atenţie, căci cu siguranţă ele nu au fost enunţate pur şi simplu. La fel de sigur este că de aceste mesaje depinde evoluţia din continuare a relaţiilor moldo-estoniene, dar şi moldo-comunitare.

TRIBUNA precizează: Sven Mikser s-a născut la data de 8 noiembrie 1973, în Tartu, Estonia. El ocupă funcția de ministru al Afacerilor Externe al Estoniei din 23 noiembrie 2016. Anterior a ocupat funcția de ministru al Apărării (martie 2014 -septembrie 2015). Totodată, această funcție a deținut-o și în perioada ianuarie 2002 – aprilie 2003. Este de menționat și faptul că, Sven Mikser a fost membru al Parlamentului Estoniei, făcând parte din legislaturile IX, X, XI, XII, dar și XIII, întrerupere făcând doar când a acceptate funcțiile de ministru. De asemenea, din 1995 până în 2004 a ocupat mai multe funcții în Partidul de Centru (Estonia). Din 2005 este membru al Partidului Social Democrat, iar în perioada octombrie 2010 – mai 2015 a fost liderul acestui partid.

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online