[ X ]
Exclusiv2 Martie 2017 06:30

OPINIE: Igor Dodon doreşte instituirea unei republici prezidențiale

Cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu consideră că, Președintele RM, Igor Dodon doreşte instituirea unei republice prezidențiale. Declarația a fost făcută în contextul proiectului de lege a șefului statului de modificare a Constituției, pentru a oferi mai multe atribuții instituției prezidențiale și anume vizează alte cinci temeiuri de dizolvare a Parlamentului.

Contactat de TRIBUNA, Anatol Țăranu a declarat că, este o formă voalată a instituirii unei republici prezidențiale.

„Dacă Parlamentul este totalmente la cheremul Președintelui, noi avem o republică prezidențială și nu una parlamentară. De fapt, este vorba despre revizuirea fundamentală a regimului politic din RM și era de așteptat că Președintele Dodon va merge pe această cale. În condițiile în care Președintele Dodon reprezintă în sistemul politic din RM interesele unei alte țări (şi există bănuieli rezonabile în această privință), o asemenea schimbare a regimului politic ar însemna o catastrofă pentru RM”, a punctat analistul.

Anatol Țăranu a menționat că, clasa politică din RM trebuie să se mobilizeze pentru a opri această perspectivă.

„Fiindcă aceasta ar însemna că RM se va preface în republică bananieră, într-o republică care totalmente își va pierde suveranitatea sa”, a conchis Țăranu.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online