[ X ]
Important1 Martie 2017 15:00

(INTERVIU) Ian Lisnevschi: 2017 este un an preelectoral și va fi chiar mai greu decât 2016

Interviu cu Ian Lisnevschi, directorul Companiei de consultanţă şi cercetare politică „Intellect Group”

Domnule Lisnevschi, şi 2016 a fost un an cu alegeri, de această dată – prezidenţiale. În opinia unui expert, care dirijează o companie de cercetare şi dezvoltare în ştiinţe sociale şi politice, cum poate fi catalogat acest an?

Ian Lisnevschi: A fost un an politic interesant, plin de evenimente şi surprize, pentru unii – plăcute, pentru alţii – nu prea. Important este să putem face concluzii şi să învăţăm a analiza obiectiv situaţia şi rezultatele, dar şi să învăţăm a vedea nu doar efectele, ci şi premisele care le anticipează.

Pentru compania „Intellect Group” acest an a fost un an greu, dar cu rezultate. Am realizat absolut tot ce am planificat la începutul anului, nu am avut mari surprize şi ne-am aşteptat, practic, la toate evenimentele, care au avut loc în R. Moldova. De asemenea, pentru companie a fost un an foarte important şi productiv, deoarece, în afară de Moldova, am consultat diverşi politicieni în cadrul campaniilor electorale din Federaţia Rusă şi România.

Rezultatele sondajelor prezentate de compania Dvs. au fost foarte aproape de rezultatele oficiale ale scrutinului prezidenţial. Ce stă la baza acestei reuşite: e vorba de coincidenţe sau…?

Ian Lisnevschi: Noi am încercat să realizăm în Moldova un proiect nou pentru ţara noastră, care a fost deja probat în aşa ţări ca SUA, Germania, Franţa etc. De fapt, este vorba despre o cercetare, realizată pe perioada campaniei electorale cu afişarea rezultatelor în 6 etape. Astfel, aceste 6 sondaje, pe care le-am prezentat în campania prezidenţială, au constituit de fapt un singur proiect, care combină nu doar cercetări sociologice, dar şi focus grupuri, analize ale electoratului, monitorizarea mass-mediei, ceea ce a permis corectarea rezultatului. Pentru a exclude maximal influenţa factorului uman, specialiştii companiei noastre au elaborat un program electronic de colectare şi prelucrare a datelor. Despre program nu pot oferi detalii, doar o să vă zic că, la moment, putem elabora analize sociologice în mod non-stop pentru orice campanie şi putem monitoriza mass-media din mai multe ţări. Evident, mult contează şi lucrul operatorilor, experienţa lor.

Până la campania electorală prezidenţială, compania „Intellect Group” a mai realizat încă 4 cercetări sociologice, rezultatele cărora, de asemenea, au fost foarte aproape de rezultatele oficiale: în Găgăuzia, Bălţi, Orhei şi Chişinău. Pentru turul I rezultatele au coincis în proporţie de circa 95%, şi aceasta deoarece la finele campaniei s-au produs multe modificări. În schimb, în cel de-al doilea tur noi am prezentat rezultatele pentru fiecare raion în parte cu o precizie de 99% – unele mici surprize au avut loc în mun. Chişinău (votul diasporei) şi în Ştefan-Vodă. După toate cele spuse, mai poate fi vorba de coincidenţe?

2016 a fost anul în care aţi activat în domeniul politic în calitate de consultant. Cum apreciaţi evenimentele şi schimbările ce au avut loc în politica autohtonă?

Ian Lisnevschi: Eu sunt optimist şi mă străduiesc să văd partea pozitivă a lucrurilor, chiar şi acolo unde alţii vorbesc doar despre efecte negative. În anul 2016 s-au produs evenimente, care au avut ca efect realizări importante pentru Republica Moldova – a fost reluată colaborarea cu instituţiile internaţionale şi europene, confirmată prin suportul financiar din partea UE şi FMI, ceea ce înseamnă, de fapt, că încrederea actorilor internaţionali în R. Moldova, ca stat democratic, se reîntoarce.

În luna noiembrie 2016 partidele de dreapta au primit o lecţie. Eu sper că, dacă va fi realizată o analiză obiectivă a celor întâmplate, vor fi făcute concluzii corecte şi înţelese greşelile comise în campania prezidenţială, aceste partide nu vor mai repeta aceleaşi gafe şi în campania din 2018, care este una mult mai importantă.

Ce eveniment politic v-a surprins cel mai mult în 2016?

Ian Lisnevschi: Dacă sincer, anul 2016 nu ne-a surprins cu vreun eveniment politic, la care noi nu ne-am aşteptat. Fiecare eveniment şi rezultat era logic, fiind o consecinţă a acţiunilor precedente. Protestele opoziţiei s-au stins, deoarece nu au avut o continuitate. Guvernul ales în ianuarie trebuia să arate rezultate pozitive şi să încerce să stabilizeze situaţia politică din ţară. Lupta între partidele de dreapta, atât cea preelectorală, cât şi cea din campanie, dar şi desemnarea întârziată a candidatului comun a format un segment din electoratul de dreapta, care a boicotat alegerile prezidenţiale, ceea ce era clar că se va întâmpla încă din luna octombrie. Anul 2016, pentru noi, a fost fără surprize, mă refer doar la viaţa politică din R. Moldova.

În opinia Dvs., revenirea la alegerea directă a Preşedintelui era cu adevărat necesară sau, totuşi, numirea şefului statului de către Parlament este o cale mai potrivită pentru R. Moldova?

Ian Lisnevschi: Revenirea la alegerea directă a Preşedintelui era necesară mai mult pentru a calma spiritele opoziţiei, care, în contextul, că 90 la sută din populaţie era pentru alegerea directă a Preşedintelui, s-a promovat speculând cu subiectul „Preşedinte ales de popor” şi aceasta în contextul în care Moldova, de fapt, este republică parlamentară şi prerogativele Preşedintelui sunt limitate. Aici s-a mai adăugat şi situaţia din noiembrie 2010, când Parlamentul nu a putut alege Preşedintele ţării.

Dacă ar fi să vorbim despre poziţia mea, eu nu văd sens în alegerea directă  a Preşedintelui într-o republică parlamentară. Mai eficientă ar fi modificarea Codului Electoral şi a Legii partidelor politice.

În opinia Dvs., cum se va schimba arena politică a R. Moldova în 2017?

Ian Lisnevschi: În 2017, cred că vor dispărea pentru o perioadă de timp politicienii şi partidele slabe, care nu reuşesc să ducă o campanie de lungă durată, unele partide se vor întări, dar mari schimbări nu vor avea loc. Anul schimbărilor va fi 2018.

Acum, după mai bine de un an de când nu mai sunteţi în postura de politician, ce alegeţi: politician sau consultant politic, şi care sunt calităţile cele mai importante pentru un consultant politic de succes?

Ian Lisnevschi: Cred că e o întrebare, la care pot să răspund fără o analiză profundă: consultant politic. Această activitate implică mai multe posibilităţi şi un spectru mult mai larg, comparativ cu cea a politicianului, plus că e mai interesantă. Ceea ce planifică consultantul politic în 2016, politicienii vor realiza în 2017, atunci când un consultant politic va face planuri deja pentru 2018. Politologul este permanent cu câţiva paşi înaintea politicienilor şi, cred că, pentru un consultant care îşi ştie meseria, nu există surprize în viaţa politică.

Un consultant politic este obligat să fie obiectiv, neutru, profesionist. Acesta nu face diferenţă între politicieni, ci doar îi vede aşa cum sunt ei în realitate, pentru că un consultant politic ştie că nu există politicieni buni sau răi. Sunt politicieni care se consultă cu persoane care cunosc ce înseamnă politica, cunosc cum să implementeze politologia în practica politică şi o fac prin prisma datelor statistice, analizelor veridice şi concluziilor obiective, adică sunt profesionişti. Dar sunt şi politicieni care consideră că cunosc şi singuri acest domeniu şi nu înţeleg că, de fapt, politologia este o ştiinţă reală, o artă a posibilităţilor.

Ce lecţii aţi învăţat Dvs., personal, de la anul 2016?

Ian Lisnevschi: Am însuşit de la fiica mea, care acum învaţă să meargă, că, de câte ori cazi, trebuie să te ridici până reuşeşti să obţii ceea ce vrei. Perseverenţa şi aspiraţia ne permit să obţinem imposibilul.

Ce planuri şi aşteptări aveţi de la 2017?

Ian Lisnevschi: 2017 este un an preelectoral şi el va fi chiar mai greu decât 2016, deoarece unele proiecte lansate vor avea rezultate abia în anul 2018. Majoritatea partidelor au început restructurarea forţelor, se începe aşa-zisa campanie electorală internă a partidelor şi nu e secret, că noi consultăm mulţi politicieni la acest subiect şi anumite partide politice. Posibil, că în 2017 vom avea şi câteva alegeri locale.

Pe lângă implicarea activă în viaţa politică din Moldova, compania „Intellect Group” continuă colaborarea cu ţările vecine – România şi Ucraina – facem cercetări sociologice, implementăm programul de monitorizare a mass-mediei şi în aceste ţări. În 2017 vom începe câteva proiecte politice noi în ţările UE. Sper că, pe parcursul anului viitor, vom realiza tot ce am planificat, aşa cum am făcut-o în 2016, şi că acesta va fi la fel de productiv.

Almanahul Politic al Republicii Moldova – 2016

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online